Workshop: cooperare pentru Suveranitate Alimentară

Asociația Eco Ruralis împreună cu partenerii săi au organizat Evenimentul pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare Publică Țărănească – în data de 11 iunie 2016, începând cu ora 15:30, în Cluj Napoca la Sala TRANZIT.RO (strada Samuel Brassai, nr. 5).

Acest eveniment face parte dintr-o serie de consultări publice la nivel național, care au ca scop mobilizarea țăranilor, țărăncilor și susținătorilor agriculturii țărănești, pe tema suveranității alimentare. Aceste consultări au la bază nevoia de a crea o strategie pentru viitorul agriculturii și alimentației, care pune țăranii și țărăncile în centrul deciziilor și care susține agroecologia – agricultura țărănească, drept modelul ideal de agricultură în Româia.

Programul este bazat pe problema drepturilor țăranilor la resurse, structurat în 4 sesiuni, după cum urmează: a) Introducere. Suveranitatea Alimentară; b) Dreptul la Pământ, c) Dreptul la Semințe, d) Dreptul la Piață. Fiecare sesiune va fi prezentată de vorbitori – reprezentanți ai societății civile țărănești din România și Europa – urmată de discuții cu participanții – țărani, grădinari, membri ai societății civile din România.

Programul include și o distribuție gratuită de semințe țărănești pentru țărani / țărănci / grădinari / grădinărese.

Fotografii de la eveniment: https://www.facebook.com/pg/ecoruralis/photos/?tab=album&album_id=1142130029167319

PROGRAM:

15:30 – 16:00 Întâmpinarea participanților
Bun venit din partea organizatorilor

16:00 – 16:30 Sesiunea 1: SUVERANITATEA ALIMENTARÄ‚

Introducere despre Mișcarea Europeană pentru Suveranitate Alimentară: drepturile țăranilor în Europa și implicarea lor în luarea deciziilor pentru politicile agricole și alimentare. Prezintă: Dan Cismaș – Eco Ruralis.

Forumul European Nyeleni – pentru Suveranitate Alimentară (octombrie 2016, în România): procesul European de consultare al țăranilor: cum ne organizăm pentru apărarea drepturilor țăranilor și ce contribuție au țăranii din România? Prezintă: Ramona Duminicioiu – Confederația Țărănească Via Campesina Europa / Eco Ruralis.

Calendarul consultărilor țărănești din România – parte a procesului Nyeleni: aprilie – septembrie 2016.

16:30 – 17:30 Sesiunea 2 : DREPTUL LA PÄ‚MÂNT

Problema Acaparării Terenurilor agricole și Succesiunea la Ferme în România. Despre implicațiile sociale, de mediu și economice – ale acestui fenomen în Europa. Prezintă: Szocs Boruss Miklos Attila și Lars Veraart- Eco Ruralis.

Cazuri de buna administrare a terenurilor agricole în Franța. Prezintă Veronique Rioufol – Terre de Liens.

Bune practici în succesiunea fermelor din Marea Britanie. Prezintă Rachel Harries – Soil Association.

17:30 – 18:00 Pauză. Distribuție gratuită de semințe țărănești, oferite de Eco Ruralis.

18:00 – 18:45 Sesiunea 3: DREPTUL LA PIAȚÄ‚

Problema piețelor țărănești în Cluj Napoca. Prezintă: Eniko Butyka – Cutia Țăranului / Eco Ruralis.

Piețele volante – o soluție pentru țărani. Prezintă: George Micle – Administrația Halelor și Piețelor – din Cluj Napoca.

Prezentarea inițiativelor de vânzare directă:
Cutia Țăranului. Prezintă: Ronen Hirsch – Cutia Țăranului.
Agricultura Susținută de Comunitate. Prezintă Lucian Cuibus – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești.

18:45 – 19.00 Sesiunea 4: DREPTUL LA SEMINȚE

Semințele țărănești – o soluție pentru viitorul agriculturii și criza alimentară: agrobiodiversitatea și bogăția cunoștințelor țărănești vii în societatea rurală din România. Prezintă: Ramona Duminicioiu – Confederația Țărănească Via Campesina Europa / Eco Ruralis.

19:00 Concluzii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *