În data de 24 – 25 iulie a avut loc întâlnirea grupului de lucru pentru Dreptul la Semințe al asociației Eco Ruralis. Dupa un an și jumătate de pauză, ne-am reunit în județul Buzău, în satul Dâmbroca, unde am fost găzduiți de familia Zămoiu, producători de semințe țărănești. Au participat în număr mare zeci de membri – atât țărani și țărănci cât și membri susținători din toată țara.
Au fost alături de noi aliați și colaboratori din societatea civilă sau din zone conexe de activitate, precum: Grădina Moldovei din Republica Moldova, un grup de cercetătoare din cadrul proiectului de justiție alimentară Just Food, Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, ROMAPIS, Banca de Resurse Genetice Vegetale “Mihai Cristea” din Suceava, Institutul de Biologie din București, grupul Semințe cu Suflet și Asociația Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte Crud din România.
În prima zi de program, agenda a început cu evaluarea campaniei de distribuție gratuită de semințe țărănești a Eco Ruralis din 2021, precum și planificarea distribuției din 2022. Discuțiile au continuat cu organizarea caselor de semințe, atât cele existente cât și cele în curs de planificare. Un alt subiect de mare interes a fost cel al obstacolelor legislative în domeniul comercializării semințelor și nevoia de a crea un cadru legislativ adecvat pentru semințele țărănești (denumite și populații locale, resurse genetice tradiționale, material eterogen etc.). Împreună cu colaboratorii noștri, membrii Eco Ruralis au explorat definiția “comunității locale” și a “cunoștințelor tradiționale”, concepte cheie cuprinse în protocolul de la Nagoya (despre împărțirea beneficiilor care rezultă în urma utilizării resurselor genetice), ce se află în curs de implementare în țara noastră. Nu în ultimul rând, au fost discutate ultimele noutăți în privința problemelor pe care le prezintă noile generații de organisme modificate genetic și felul în care evoluează dezbaterile legislative la nivel european.
Casa de semințe țărănești din Dâmbroca
Observații în teren la grădina familiei Zămoiu din Dâmbroca
Discuții despre practici agroecologice în grădina fraților Suliman din Vadu Pașii
În cea de-a doua zi programul a fost încununat de vizite în teren, la două grădini agroecologice: cea a familiei Zămoiu din satul Dâmbroca și cea a fraților Suliman din Vadu Pașii. Pe parcursul vizitelor a avut loc un schimb animat de cunoștințe practice între cei prezenți.
Mulțumim cu această ocazie gazdelor noastre – familia Zămoiu extinsă (doamna Stela, nenea Ion, fetele și nepoții dumnealor), țărăncilor care au gătit pentru noi în Dâmbroca și nu în ultimul rând fraților Suliman (Bogdan și Ionuț) și bunicilor lor.
Întâlnirea a beneficiat de sprijin din partea proiectului de justiție alimentară Just Food*.
Suntem extrem de inspirați de discuțiile vii și de planul de lucru care a rezultat.
Datorită muncii noastre colective, semințele țărănești, agrobiodiversitatea și dreptul țăranilor și țărăncilor la semințe au viitor. Împreună pentru Dreptul Țăranilor la Semințe!
Agrecologia e acțiune directă! Rezistența e fertilă!
*** Întâlnirea a avut loc în condiții de siguranță Covid. Toți participanții la întânire și persoanele care au intrat în contact cu aceștia din echipa de organizare au fost vaccinați și / sau au fost testați.***
GALERIA FOTO – poate fi găsită aici.
Materiale care au fost pregătite pentru participanții la întâlnire:
a. Agenda întâlnirii.
b. Raportul distribuției de semințe țărănești Eco Ruralis din 2021.
c. Material despre riscurile noilor organisme modificate genetic.
d. Despre case locale de semințe țărănești.
e. Material despre situația semințelor în România (realizat în 2018).
f. Chestionar folosit pentru descrierea varietăților de semințe țărănești.
g. Scurtă descriere a Protocolului de la Nagoya.
* JUSTFOOD finantat de FEDER – Fondul european pentru fonduri de dezvoltare regională prin COMPETE 2020 – Programul Operațional pentru Competitivitate și Internaționalizare (POCI), și Fundația pentru Știință și Tehnologie (FCT – POCI-01 – 0145-FEDER-029355).