Publicația: Integrarea Drepturilor Țăranilor la Semințe în legislația europeană

 

 

Eco Ruralis are plăcerea de a prezenta traducerea în limba română a celei mai recente publicații a Confederației Europene Via Campesina, intitulată Integrarea Drepturilor Țăranilor la Semințe în legislația europeană.

La aproape trei ani de la adoptarea Declarației Națiunilor Unite a Drepturilor Țăranilor, Țărăncilor și ale altor Persoane care lucrează în mediul rural (UNDROP), această publicație prezintă stadiul actual al drepturilor țăranilor la semințe în Europa și evidențiază cadrele legislative problematice implementării acestor drepturi.

De asemenea, având în vedere acțiunile actuale demarate de Comisia Europeană în vederea revizuirii legislației UE privind comercializarea semințelor și a studiului său asupra “noilor tehnici genomice” (OMG), publicația expune solicitările și recomandările mișcării țărănești pentru o legislație coerentă, inclusiv propuneri concrete pentru implementarea și dezvoltarea drepturilor țăranilor la semințe și pentru aplicarea strictă a legislației in vigoare privind OMG-urile.

Drepturile Țăranilor la Semințe

Mișcarea țărănească solicită implementarea totală a drepturilor țăranilor la semințe la nivelurile național și european, în baza articolelor 5,6,9 ale Tratatului Internațional privind Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură (ITPGRFA) și a articolelor 19 și 20 ale UNDROP.

Uniunea Europeană și Statele Membre trebuie să se asigure că diversele cadre legislative privitoare comercializării semințelor, precum și drepturile de proprietate intelectuală și toate tehnicile de modificare genetică iau în considerare și respectă drepturile, nevoile și realitățile țăranilor.

Organismele Modificate Genetic

ECVC și Eco Ruralis evidențiază faptul că toate tehnicile de modificare genetică a plantelor, precum și modelul economic al brevetării informatiei genetice continute în semințele care le acompaniază, contravin drepturilor țăranilor la semințe, iar relaxarea acestui cadru legsilativ doar ar elimina orice posibilitate de a aplica efectiv aceste drepturi.

 

Pentru a vizualiza publicația, vă rugăm să intrați AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *