Țăranii europeni se solidarizează împotriva războiului din Ucraina

Via Campesina Europa își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și cere respectarea strictă a drepturilor omului

Coordonarea europeană Via Campesina (ECVC), ca organizație europeană ce reunește în prezent 31 de organizații naționale și regionale de fermieri, muncitori agricoli și oameni din mediul rural din 21 de țări europene, își exprimă cea mai profundă solidaritate cu poporul ucrainean și solicită respectarea strictă a drepturilor omului.

Solicităm oprirea imediată a acțiunii militare.

În ultimele săptămâni, am urmărit cu mare îngrijorare creșterea tensiunii în regiune, unde populațiile rurale s-au aflat în prima linie, fără voce și complet vulnerabile. În orice război, populația civilă, și în special populația rurală, sunt primele și cele mai invizibile victime. Surorile și frații noștri din Ucraina sunt acum bombardați, prinși într-un conflict pe care nu și l-au dorit.

Europa a suferit prea mult de pe urma acestor diviziuni în trecut. Astăzi, nu mai vrem să fim pioni în mâinile unui joc geostrategic care nu ține cont de interesele oamenilor. Vrem pace și democrație. Ne dorim să putem decide singuri, suveranitatea alimentară fiind un element esențial al acestui drept la autodeterminare.

ECVC reprezintă valori internaționaliste. Ca atare, solidaritatea cu populațiile rurale asuprite, sub impactul războiului, violenței economice sau acapararii de resurse, este fundamentală pentru noi. Deja, zeci de mii de refugiați fug din Ucraina în țările vecine. Vom participa oriunde vom putea pentru a promova și organiza o primire demnă a acestor refugiați. Facem apel la Uniunea Europeană să ofere orice mijloace necesare pentru a primi refugiații pe care războiul îi generează deja.

Facem apel la organizațiile membre și aliații noștri să își ridice vocea și să-și arate solidaritatea pentru a cere încetarea războiului și pentru a găsi soluții diplomatice pentru a restabili pacea în regiune. Suntem alături de țăranii și alte persoane care trăiesc în zonele rurale și urbane din Ucraina, care continuă să reziste pentru apărarea drepturilor omului.

Pământ pentru hrană, nu pentru bombe!

Țărani uniți pentru pace!

Pace în Ucraina!

Contacte de presă:

Attila Szocs, Comitetul de coordonare al ECVC – +40 771 405 819 – România – RO, EN, HU

Morgan Ody, Comitetul de coordonare al ECVC – +33 626 97 76 43 – Franța – FR, EN

E-mail: press@eurovia.org

Comunicatul de presă în original
– în limba engleză – https://www.eurovia.org/ecvc-expresses-its-deep-solidarity-with-ukrainian-people-and-calls-for-human-rights-to-be-respected/
– în limba spaniolă – https://www.eurovia.org/es/ecvc-expresa-su-profunda-solidaridad-con-el-pueblo-ucraniano-y-pide-que-se-respeten-sus-derechos-humanos/
– în limba franceză – https://www.eurovia.org/fr/ecvc-exprime-sa-profonde-solidarite-avec-les-ukrainiens-et-appelle-au-respect-des-droits-des-civils/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *