Întâlnirea Grupului de lucru pentru Dreptul la semințe 2022

Între 27 și 29 august s-a desfășurat întâlnirea anuală a Grupului de lucru pentru Dreptul la semințe. Aceasta a avut loc în mai multe localități din județul Buzău, respectiv Dâmbroca (Școala „Nicolae Efrimescu”, gospodăria Zămoiu), Vadu Pașii (gospodăria Suliman) și Buzău, incluzând și o vizită de agroturism la Vulcanii noroioși. După un an de pauză de la activități în persoană ale membrilor Eco Ruralis, ne-am reunit cu bucurie în număr mare, participând peste 50 de membrii, aliați și susținători din toată țara.

Și-au manifestat susținerea participând la întâlnirea Grupului de lucru și aliați și colaboratori de încredere din societatea civilă, precum Grădina Moldovei din Republica Moldova, Banca de Resurse Genetice Vegetale “Mihai Cristea” din Suceava și grupul Semințe cu Suflet.

Prima zi a început cu prezentarea participantelor și a participanților, tema discuțiilor fiind legată de distribuția anuală de semințe Eco Ruralis, strategia privind reînnoirea colecțiilor de semințe ale asociației și organizarea generală a Grupului de lucru. În cuvântul de bun-venit din partea asociației, Ramona Duminicioiu, membră a Comitetului de coordonare și responsabilă pentru organizarea grupului de lucru pentru Dreptul la semințe, a subliniat chestiunea grijii între membrii și importanța asociației ca rețea de ajutor reciproc pentru țăranii membrii, cu precădere în contextul provocărilor cu care ne confruntăm în acest moment. Mai mulți membrii au remarcat că situația actuală complicată a readus în prim-plan capacitatea țăranilor de a găsi soluții privind producția de hrană, impulsionând în același timp reluarea discuției privind semințele țărănești.

După prezentarea raportului distribuției de semințe din anul curent s-au discutat câteva aspecte referitoare la distribuția din 2023. S-a subliniat ideea că semințele distribuite de Eco Ruralis nu reprezintă doar material genetic variat, sănătos și adaptat condițiilor locale, ci au și o importantă seminificație culturală. Pe parcusul întâlnirii a avut loc un însuflețit schimb de semințe, participanții povestind diverse anecdote și experiențe cu plantele și semințele pe care le-au adus.

 

În a doua parte a zilei, în contextul alianțelor regionale între țărani salvatori de semințe, a avut loc o discuție vizavi de activitatea curentă a Grădinei Moldovei. Misiunea asociației este, pe de o parte, promovarea agroecologiei și a permaculturii (dintr-o perspectivă de regenerare a naturii și a hranei), iar pe de alta păstrarea și reproducerea de semințe țărănești. Un demers legislativ actual și foarte relevant al asociației de peste Prut este acela de a contesta constituționalitatea articolului de lege care limitează dreptul la producerea și comercializarea de semințe țărănești, pornind de la principiu că dreptul la hrană – specificat explicit în Constituția Republicii Moldova – include neapărat și neechivoc dreptul la semințe și reproducerea lor.

La fel ca anul trecut, a doua zi a întâlnirii a fost dedicată vizitelor pe teren, respectiv la casa de semințe din Dâmbroca și în grădina familiei Zămoiu, precum și la casa de semințe (în construcție) din Vadu Pașii și în grădinile de permacultură îngrijite de Bogdan Suliman. Ne-a bucurat entuziasmul celor prezenți în a face schimb de bune practici de agricultură țărănească și salvare de semințe, precum și disponibilitatea de a împărtăși experiențele proprii și de a acumula cunoștințe noi. În timpul discuțiilor din cele două zile s-a remarcat interesul reînnoit al membrilor Grupului de lucru pentru dreptul la semințe pentru agroecologie, mulți participanți manifestând dorința de a fi incluși în Grupul de lucru pentru agroecologie.

Vizita la Vulcanii noroioși a fost o ocazie de a continua socializarea liberă, de a ne cunoaște mai bine și de a crea noi amintiri comune. În plus, a fost o experiență de agroturism local și am observat flora locală și endemică. Credem că aceste momente sunt importante pentru a întări legăturile dintre membrii, și a susține dezvoltarea comunității din cadrul asociației.

În urma acestui eveniment, Ramona Duminicioiu a fost invitată la Radio Antena Satelor în data de 7 septembrie. În cadrul interviului, ea a împărtășit poziția asociației vizavi de semințele țărănești și a vorbit despre întâlnirea Grupului de lucru pe semințe. Emisiunea se poate asculta integral aici. Antena Satelor a publicat și un material scris în urma acestui interviu, intitulat „Semințele tradiționale și țărănești, mai mult decât o marfă„.

Mulțumim gazdelor noastre neobosite – familiei Zămoiu, țărăncilor care au gătit pentru noi în Dâmbroca, și nu în ultimul rând lui Bogdan Suliman și bunicilor lui!

Datorită muncii noastre colective, semințele țărănești, agrobiodiversitatea și dreptul țăranilor și țărăncilor la semințe au viitor. Împreună pentru Dreptul țăranilor la semințe!

Galeria foto este disponibilă aici.

Materiale care au fost pregătite pentru participanții la întâlnire:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *