Rapoarte
Raport privind Conservarea Resurselor Vegetale Tradiționale
Raportul este structurat pe trei capitole.
Primul capitol ‘Importanța și conservarea varietăților tradiționale’ începe prin a defini resursele vegetale tradiționale (varietăți sau soiuri locale sau tradiționale și semințele acestora) și continuă cu prezentarea caracteristicilor și importanței acestor resurse pentru o agricultură durabilă, pentru biodiversitate, pentru un mediu mai curat și nu în ultimul rând pentru cunoștințele tradiționale. Apoi sunt prezentate cele două mari strategii utilizate în conservarea resurselor genetice ale plantelor, conservarea ex situ și conservarea in situ.
Capitolul doi, ‘Eroziunea genetică a resurselor vegetale tradiționale’, prezintă cei mai importanți factori răspunzători de eroziunea continuă a resurselor vegetale tradiționale, care au apărut în special datorită extinderii sistemelor agricole industriale. În România, cercetările arată cel puțin patru pericole ale eroziunii genetice a varietăților tradiționale: populația îmbătrânită din mediul rural, suprafețe tot mai mari de teren necultivat, preferința majorității fermierilor pentru soiurile moderne și lipsa unor organizații ale micilor producători de sămânță asemănătoare cu cele din vechile țări UE.
Al treilea capitol prezintă pe scurt politicile și strategiile europene cu privire la varietățile tradiționale și prioritățile strategiei europene de conservare a acestora.
***
România și Politica Agricolă Comună: viitorul micii agriculturi românești în Europa
Acest raport este scris pentru țăranii români, și pentru factorii de decizie care doresc să îi susțină. Vedem continuarea agriculturii țărănești în România ca și o valoare intrinsecă pentru economie, societate și cultura românească iar acțiunile noastre sunt menite pentru continuarea acestui tip de agricultură. Nu redactam un raport economic despre cum să faci bani, cum să atragem investiții financiare în România și nici nu dorim politici care să crească producția de hrană ieftină în România, deși recunoaștem că politicienii văd în asta o problemă importantă pentru țară. Vrem să construim viitorul țăranilor, care au o profundă legătură cu pământul. Vom prezenta o serie de probleme cu care se confruntă țăranii români și posibile soluții la acestea. În viziunea noastră, trebuie să existe o lume în care țăranii români pot să se întrețină din activitățile agricole; o lume în care țăranii să poată trăi pe pământul lor pe care să îl lase moștenire la urmași; o lume în care românii își permit să poată cumpăra hrană la nivel local; o lume în care există facilități de producție la noi în țară; și o lume în care politica rurală asigură menținerea biodiversității și specificul rural. Nu luptăm împotriva producțiilor mai mari sau a investițiilor străine însă suntem împotriva atingerii orbești a acestor obiective, cu prețul tradițiilor, modului de viață durabil și a biodiversității. Istoria economică recentă a României (ca de altfel și în Vestul Europei) atată că singurul scop politic este o producție mai mare și învestiții străine care nu duc la sisteme agricole durabile. Avem nevoie de o abordare mai dinamică.
***
***
Contact:
Str. David Ferenc, nr. 10, ap. 5 400102 - Cluj Napoca, jud. Cluj ROMÂNIA Tel/fax: 0264 599 204 info@ecoruralis.ro membri@ecoruralis.ro