Alianțe

Alianța NYELENI EUROPA ȘI ASIA CENTRALĂ pentru suveranitate alimentară

Este cea mai amplă mișcare care urmărește realizarea suveranității alimentare în Europa și Asia Centrală. Oferă un spațiu pentru crearea de strategii comune în vederea reorganizării lanțului de producție și distribuție a hranei, accesului și guvernării bunurilor naturale, precum și a proceselor de creare a politicilor publice referitoare la agricultură și alimentație.

Reunește numeroase constituențe – țărani, pescari, păstori, apicultori, populații indigene, consumatori, ONG-uri, sindicate de muncitori, organizații pentru protecția mediului, dezvoltare, cercetare și pentru drepturile omului, mișcări sociale comunitare din sectoarele alimentației și agriculturii pentru a întări inițiativele de suveranitate alimentară existente și pentru a consolida munca noastră la nivel local, național, regional și global. 

Evenimentul internațional de referință, Forumul Nyéléni pentru Suveranitate Alimentară din anul 2007, din Mali, a inclus participarea a 500 de reprezentanți din toată lumea, de la țărani la consumatori și alte organizații ale societății civile. Acesta a fost momentul de lansare al Mișcării pentru Suveranitate Alimentară globală. 

In Europa primul Forum Nyéléni pentru Suveranitate Alimentară a avut loc în 2011. La acest forum, am adoptat principiile mișcării, precum și Declarația Nyéléni care poate fi consultată AICI.

În octombrie 2016, a avut loc al doilea Forum Nyéléni Pan-European pentru Suveranitate Alimentară în Cluj-Napoca, gazdă fiind asociația noastră țărănească. În România, forumul a reprezentat finalul unui proces de consultare pe durata întregului an, în care am dezbătut cu țărani și consumatori din țară temele principale de suveranitate alimentară care ne privesc aici: semințe, pământ, piață. Forumul a reunit aproximativ 600 de participanți din 51 de țări. 

Raportul Forumului Pan-European Nyeleni din 2016 poate fi găsit aici (disponibil doar în limba engleză).

Unul dintre cele mai importante rezultate este că această alianță a generat în ultimii ani mult interes și implicare în rândul asociațiilor țărănești din Europa de Est și Asia Centrală și a consolidat cooperarea cu Organizația Mondială pentru Agricultură Si Alimentație din regiune – FAO REU.

www.nyeleni-eca.net

Rețeaua europeană ACCES LA PĂMÂNT

Rețeaua Acces la Pământ este o alianță informală între 15 organizații din Europa, inițiată în anul 2012 de către organizații care promovează accesul la pământ pentru agroecologie și lucrează pentru reînnoirea generației rurale de mici producători. 

Obiectivele rețelei sunt cele de a întări și face cunoscute inițiativele de acces la pământ, dar și de a aduce în prim plan problemele și obstacolele în calea accesului la pământ. Așadar, rețeaua organizează schimburi de informații și experiență, încurajează cooperarea între membri și facilitează comunicarea către alți oameni. 

Eco Ruralis a devenit membră în această rețea în anul 2014, contribuind cu rapoarte despre acapararea terenurilor în România și despre succesiunea fermelor. 

 
 

Contact:

Str. David Ferenc, nr. 10, ap. 5 400102 - Cluj Napoca, jud. Cluj ROMÂNIA Tel/fax: 0264 599 204 info@ecoruralis.ro membri@ecoruralis.ro

Suntem membri ai Mișcării Țărănești Internaționale