Asociația
Eco Ruralis este o asociație de țărănci și țărani, care funcționează la nivel național, având aproape 20 000 de membri în toate județele țării. Asociația a fost înființată în anul 2009 și reprezintă interesele și drepturile țăranilor, micilor producători și persoanelor care lucrează în mediul rural în România.
Suntem o asociație de țărani și țărănci, implicați în producția de hrană prin agricultură de subzistență și semisubzistență, diversificată și bazată pe principiile agroecologiei.
De-a lungul timpului, Eco Ruralis a crescut de la câteva familii de țărani la aproape 20 000 de membri din toate județele țării, în prezent.
Am luat inițiativa înființării asociației Eco Ruralis în anul 2009, din convingerea că împreună ne putem reprezenta propriile drepturi și nevoi și că agricultura țărănească este modelul dezirabil de agricultură în România.
Viziunea asociației include dreptul de a folosi (înmulți, schimba, ameliora) și vinde semințe țărănești, dreptul la pământ și acces la piață, precum și dreptul de a lua parte la realizarea și deciderea politicilor publice din agricultură și alimentație.
Principalele obiective:
- consolidarea și organizarea mișcării sociale țărănești și sprijinirea implicării membrilor din toate județele țării;
- promovarea suveranității alimentare și a agroecologiei ca mod și principii de organizare a societății;
- recunoașterea drepturilor țăranilor și țărăncilor și influențarea în acest sens a deciziilor la toate nivelurile a politicilor publice privitoare la agricultură și alimentație;
- educația și formarea politică a membrilor asociației pe teme care țin de agricultura țărănească, mediul rural și politicile publice;
- educație populară pentru transmiterea cunoștințelor și practicilor agricole țărănești;
- crearea de alianțe intersectoriale la nivel național, regional și internațional în vederea realizării suveranității alimentare și a drepturilor omului în mediul rural.
Funcționare:
Asociația este condusă de Adunarea Generală a membrilor reunită anual și prin intermediul Comitetului de Coordonare, cu rol executiv și reprezentat de membri țărani și țărănci, aleși prin vot o dată la doi ani.
Munca asociației este susținută și prin funcționarea grupurilor de lucru, ce se bazează pe implicarea membrilor care se reunesc periodic și organizează împlinirea obiectivelor asociației, având sprijinul biroului administrativ.
Afiliere internațională:
În anul 2011, Eco Ruralis a aderat la mișcarea țărănească La Via Campesina, care reprezintă vocea a peste 200 de milioane țărani și țărănci, oameni fără pământ, indigeni, migranți, muncitori agricoli, fermieri mici și mijlocii la nivel mondial. Reprezentând cea mai mare mișcare socială din lume, La Via Campesina este o mișcare autonomă, pluralistă și multiculturală, care apără agricultura durabilă la scară redusă și o promovează drept o cale spre justiție socială și demnitate.
În Europa, suntem membri ai Confederației Europene Via Campesina, alături de alte 31 de organizații regionale și naționale din 21 de țări de pe continent.
Dialog cu autoritățile:
La nivel național, începând cu 2020, Eco Ruralis a fost inclusă în diferite grupuri de lucru precum și în Comitetul de Monitorizare pentru implementarea Planului Național Strategic (PNS) pentru Politica Agricolă Comună (PAC) din perioada 2023-207.
- Mai multe informații despre organizarea PNS aici.
La nivel european Eco Ruralis participă în Grupurile de Dialog Civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură (DG Agri). Participarea este realizată prin intermediul Via Campesina Europa (European Coordination Via Campesina – ECVC) la care suntem afiliați. ECVC este recunoscută ca membră cu drepturi depline în toate cele 13 grupuri de lucru, respectiv: a) produse animale, b) culturi arabile, c) Politica Agricolă Comună (PAC), d) plăți directe și măsuri de înverzire, e) mediu și schimbări climatice, f) silvicultură, g) horticultură, măsline și produse alcoolice, h) aspecte internaționale ale agriculturii, i) producția de lapte, j) agricultură ecologică, k) calitate și promovare, l) dezvoltare rurală, m) vin.
- Mai multe informații despre organizarea și funcționarea Grupurilor de Dialog Civil din cadrul Comisiei Europene pentru Agricultură aici.
STATUTUL ASOCIAȚIEI ECO RURALIS
REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ
PLAN ORGANIZARE INTERN PENTRU EGALITATE DE GEN – ROMÂNĂ / ENGLISH
Contact:
Str. David Ferenc, nr. 10, ap. 5 400102 - Cluj Napoca, jud. Cluj ROMÂNIA Tel/fax: 0264 599 204 info@ecoruralis.ro membri@ecoruralis.ro