Via Campesina Europa
Eco Ruralis este membră a Confederației Europene țărănești Via Campesina încă din anul 2011. În Europa, suntem 31 de organizații regionale și naționale din 21 țări de pe întregul continent.
Obiectivul principal al Confederației Europene Via Campesina este munca pentru hrană și politici agricole bazate pe mai multă legitimitate, corectitudine, solidaritate și durabilitate, necesare în Europa pentru a asigura suveranitatea alimentară, sănătatea publică, ocuparea forței de muncă în zonele rurale și pentru a aborda problemele legate de criza alimentară globală și de schimbările climatice.
În urma alegerilor Adunării Generale din 2020, asociația noastră face parte din Comitetul Coordonării Europene Via Campesina prin reprezentantul Attila Szocs, care are responsabilitatea de a susține drepturile țăranilor și țărăncilor din Europa, în procesele politicilor publice europene și globale.
Via Campesina Internațional
La Via Campesina este cea mai mare mișcare socială din lume, cu peste 200 de milioane de familii de țărani membri. Este o mișcare socială de masă a cărei vitalitate și legitimitate provin din organizațiile sale de bază. Mișcarea se bazează pe descentralizarea puterii între regiunile sale. Secretariatul internațional, se mută periodic, în baza unei decizii colective care se ia la fiecare patru ani, la Conferința Internațională Via Campesina. Secretariatul a funcționat mai întâi în Belgia (1993-1996), apoi în Honduras (1997-2004), Indonezia (2005-2013), Zimbabwe (2013 – 2021) iar în prezent se află în Franța.
Din 2021, Secretara Generală a Via Campesina Internațional este Morgan Ody, țărancă din Franța.
Conferința internațională, care are loc la fiecare patru ani, este cel mai important forum politic. Sunt luate decizii cu privire la prioritățile și acțiunile viitoare ale mișcării. Din 1993 până în 2017 au avut loc șapte conferințe internaționale.
Via Campesina face parte din mecanisme de consultare în instituții europene sau globale, precum Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) sau Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite. Prioritățile sunt:
• Politici și Producție, care implică dezbaterile Politicii Agricole Comune (PAC) și alte politici publice, guvernare globală, comerț și alimentație;
• Agroecologia Țărănească, care tratează problema semințelor și a Organismelor Modificate Genetic(OMG), agroecologia, clima și problema agrocombustibililor, cercetare și inovații țărănești;
• Declarația Drepturilor Țăranilor și ale altor persoane care lucrează în mediul rural;
• Drepturilor muncitorilor migranți.
Descărcați broșura La Via Campesina (format pdf).






Contact:
Str. David Ferenc, nr. 10, ap. 5 400102 - Cluj Napoca, jud. Cluj ROMÂNIA Tel/fax: 0264 599 204 info@ecoruralis.ro membri@ecoruralis.ro