Dreptul la Semințe

Semințele sunt baza hranei și a agriculturii noastre. Noi, țărăncile și țăranii, le-am cultivat, selectat și îmbunătățit de-a lungul timpului și le-am schimbat cu alți țărani.

Semințele tradiționale și țărănești, sunt semințe vechi moștenite din bătrâni și populații locale salvate în propria gospodărie. Ele sunt mai mult decât o marfă. Alături de practicile și cunoștințele țărănești, semințele reprezintă identitatea culturală a comunităților rurale și stau la baza producției de hrană variată, sănătoasă și nutritivă atât pentru satele noastre, cât și pentru populație, în general.

În prezent, situația semințelor țărănești este vulnerabilă din cauza dezvoltării agriculturii industriale, a Organismelor Modificate Genetic, a drepturilor de proprietate intelectuală și a politicilor publice naționale restrictive.

Încă din 2009, asociația Eco Ruralis lucrează pentru realizarea Dreptului la Semințe, și anume pentru dreptul țăranilor de a folosi (cultiva, multiplica, salva, schimba) și de a vinde semințele salvate în propria gospodărie, precum și de a participa la luarea deciziilor cu privire la conservarea și utilizarea resurselor genetice vegetale.

Principalele obiective:

  • organizarea colectivă a membrilor în vederea menținerii, producerii și promovării semințelor vechi, tradiționale și a semințelor țărănești (populații sau varietăți locale);

  • educație populară pentru transmiterea cunoștințelor și practicilor țărănești;

  • participarea la toate nivelurile în procese de luare a deciziilor privind politicile publice referitoare la resurse genetice vegetale;

  • reglementarea strictă a Organismelor Modificate Genetic și a biologiei sintetice;

  • obținerea recunoașterii și implementării de către autorități a Dreptului Țăranilor la Semințe (Art. 9 din Tratatul ITPGRFA și Declarația ONU a Drepturilor Țăranilor).

În cadrul Adunării Generale a Membrilor din anul 2019, a fost adoptată Declarația de poziție a asociației Eco Ruralis privind Dreptul la Semințe, care poate fi citită AICI.

Distribuția anuală de semințe țărănești

Din anul 2010, multiplicăm semințe tradiționale și țărănești cu ajutorul membrilor, în grădinile acestora, pretutindeni în țară. În luna martie a fiecărui an, printr-o mobilizare colectivă, organizăm o distribuție gratuită de semințe și publicăm un Catalog de Semințe Țărănești, care cuprinde varietățile cultivate în ultimul an.

Prin intermediul distribuției de semințe, țărani și grădinari urbani de oriunde în țară și din Republica Moldova pot solicita, prin completarea unui formular de comandă sau telefonic, până la 5 varietăți de semințe. Distribuirea semințelor este gratuită și se realizează prin Poșta Română.

Distribuim cantități mici de semințe, potrivite pentru ca acestea să fie multiplicate de țărani și să devină autonomi și pentru a pune semințele țărănești în mâinile cât mai multor oameni.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să citiți acest material care cuprinde întrebări frecvente adresate în legătură cu distribuția anuală de semințe, AICI.

Case locale de semințe

În 2018, Eco Ruralis și membrii săi din satul Dâmbroca, jud. Buzău au pus bazele unei case locale de semințe țărănești. Acesta este primul pas pentru crearea unei rețele de case de semințe în țară, cu rolul depozitării în comun a semințelor țărănești salvate și multiplicate de membri și pentru crearea de spații de întâlnire fizică între aceștia.

Grupul de lucru al membrilor pentru Dreptul la Semințe

Munca asociației pentru Dreptul la Semințe este susținută prin funcționarea grupului de lucru pe această temă și din care fac parte membrii asociației doritori să se implice în mod mai activ. Grupul de lucru se reunește periodic și lucrează către împlinirea obiectivelor asociației.

Dacă sunteți membru(ă) al/a asociației și doriți să vă implicați în Grupul de Lucru pentru Dreptul la Semințe, vă rugăm să ne contactați. 


Pentru mai multe știri pe tema Dreptului la Semințe, intrați

Contact:

Str. David Ferenc, nr. 10, ap. 5 400102 - Cluj Napoca, jud. Cluj ROMÂNIA Tel/fax: 0264 599 204 info@ecoruralis.ro membri@ecoruralis.ro

Suntem membri ai Mișcării Țărănești Internaționale