Agroecologie țărănească

Agroecologia țărănească este un mod de viață și o viziune complexă, care se bazează pe cunoștințele și înțelepciunea țăranilor, transmise din generație în generație și, totodată, încorporează noi gândiri și valori adaptate realității actuale.

Agroecologia țărănească este modelul ideal pe care noi îl propunem în România și nu numai, reprezentând soluția la agricultura industrială și la consecințele grave provocate de ea, precum și la viitoarele provocări aduse de schimbările climatice.

Cei trei piloni ai agroecologiei

Pentru noi, țăranii, agroecologia este:

  • o practică; Ea include modul în care lucrăm cu solul, cu animalele și alte bunuri comune (apă, semințe șamd), dar și modul în care interacționăm între noi, cu alți țărani, cu alți oameni care lucrează în mediul rural și consumatorii produselor noastre. Relațiile noastre se bazează pe respect reciproc și încredere, incluziune, egalitate, non-discriminare și cooperare pentru a prospera împreună.

    În același timp, practicăm agricultura la scară mică și de familie și încurajăm și contribuim la dezvoltarea economiei locale, circulare și a lanțurilor scurte alimentare, în cadrul cărora micii producători de hrană sunt recompensați corect pentru munca lor.

    Agroecologia țărănească nu susține folosirea culturilor de Organisme Modificate Genetic, a brevetelor asupra semințelor, plantelor și animalelor sau folosirea substanțelor toxice. Ea susține biodiversitatea ca armonie și sinergie între sistemul natural, sistemul social și sistemul cultural.

  • o știință și inovare țărănească; Încă de la începuturile agriculturii, țăranii au contribuit la cunoașterea și înțelegerea cultivării hranei în relație cu mediul viu din jurul nostru, oferind în permanență soluții noi și creative la nenumărate provocări. Acest proces continuă și în prezent, creând un fond comun de cunoștințe țărănești tradiționale în diferitele contexte și realități. Așadar, munca noastră de inovare în câmp, bazată pe observație și îmbunătățire constantă a practicilor noastre și agrobiodiversității, are nevoie de recunoaștere și respect.

    Procesele noastre de învățare și de transmitere a cunoștințelor deseori au loc în spații informale, adică în gospodăriile și satele noastre, de la un țăran la altul și între generații. Prețuim, de asemenea, schimburile cu țărani din alte regiuni sau țări, precum și crearea propriilor spații și școli de învățare în agroecologie.

  • o mișcare socială și politică;

     Agroecologia țărănească consideră drepturile țăranilor o prioritate. Toți țăranii și micii producători ar trebui să aibă drept de decizie și să fie implicați la toate nivelurile în procesele de luare a deciziilor referitoare la hotărârile și politicile publice care îi privesc și îi afectează.

    Ca membri în asociația Eco Ruralis, lucrăm împreună pentru ca agroecologia țărănească să devină modelul principal de agricultură în România, bazat pe agricultură la scară mică și de familie și pe un nou sistem agro-alimentar mai corect, sănătos și inclusiv din punct de vedere social, economic și de mediu.

    Modelul agroecologic respectă agricultura locală în comunitățile de pretutindeni, întrucât se bazează pe solidaritate și cooperare între toate regiunile și toți țăranii.Alături de milioanele de țărani din Confederația Europeană Via Campesina și La Via Campesina International, solicitările noastre comune sunt transpuse, de asemenea, și în strategii politice aplicate la nivel european și internațional.

Grupul de lucru al membrilor pentru Agroecologie

Munca asociației pentru Agroecologie este susținută prin funcționarea grupului de lucru pe această temă și din care fac parte membrii asociației doritori să se implice în mod mai activ. Grupul de lucru se reunește periodic și lucrează către împlinirea obiectivelor asociației.

Dacă sunteți membru(ă) al/a asociației și doriți să vă implicați în Grupul de Lucru pentru Agroecologie, vă rugăm să ne contactați. 

Pentru mai multe știri pe tema Agroecologiei, intrați

Contact:

Str. David Ferenc, nr. 10, ap. 5 400102 - Cluj Napoca, jud. Cluj ROMÂNIA Tel/fax: 0264 599 204 info@ecoruralis.ro membri@ecoruralis.ro

Suntem membri ai Mișcării Țărănești Internaționale