Românii vor interzicerea organismelor modificate genetic

Cluj Napoca, 13 mai, 2010. 81,5% dintre români vor ca autoritățile românești să interzică organismele modificate genetic iar 74,1% nu doresc să consume organisme modificate genetic, potrivit unui sondaj IMAS realizat în luna aprilie, 2010.

Organismele Modificate Genetic reprezintă o problemă stringentă cu care se confrunta România de mai bine de 10 ani, datorită lipsei de control asupra cultivării porumbului și soiei modificate genetic și plasării pe piață a produselor modificate genetic ce provin fie din importuri, fie din piața internă.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene se fac eforturi pentru interzicerea cultivării porumbului modificat genetic MON810, produs de compania Monsanto, singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în UE. În ultimii ani, 7 țări importante în sectorul agricol european au interzis explicit prin legislația națională, cultivarea porumbului modificat genetic: Franța, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia și Austria.

Conform eurobarometrelor realizate în ultimii 10 ani, consumatorii europeni și-au exprimat refuzul ferm de a nu consuma organisme modificate genetic.

Prin urmare, Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG, a comandat un sondaj de opinie la nivel național în sistem omnibus, pentru a arăta autorităților opțiunile cetățenilor români.

Întrebarea 1: Dvs. ați consuma produse modificate genetic?

Da: 15,9% Nu: 74,1% Nu știu: 10%

Întrebarea 2: Credeți că autoritățile românești ar trebui să interzică organismele modificate genetic?

Da: 81,5% Nu: 9,6% Nu știu: 8,9%

„Pentru cine cultivăm aceste plante modificate genetic? Este clar că publicul nu le dorește. Oameni de știință nu au dreptul să ignore riscurile acestei biotehnologii și mai ales, dreptul consumatorilor la hrană sănătoasă.” declară Conf. Dr. Aurel Maxim, profesor de agroecologie la Universitatea de Ștințe Agricole și Medicină Veterinară – USAMV Cluj.

„Dacă autoritățile românești aveau nevoie de o confirmare a opiniei cetățenilor, acum o au. Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Agriculturii trebuie să ia o decizie imediată și să onoreze cerințele consumatorilor români. Interzicerea cultivării porumbului modificat genetic este primul pas de care avem nevoie pentru siguranța alimentară și pentru protejarea mediului.” completează Ramona Duminicioiu, consultant juridic, președinte InfOMG.

„Ca agricultor ecologic refuz să poluez mediul și să pun în pericol sănătatea familiei mele și a consumatorilor. Contaminarea culturilor tradiționale și ecologice cu organisme modificate genetic este o problemă reală. Porumbul tradițional pe care îl cultivăm ar putea oricând fi contaminat cu porumb modificat genetic. Organismele modificate genetic trebuie interzise pentru că pun în pericol existența agricultorilor ecologici și tradiționali” declară Willy Schuster, agricultor certificat ecologic și vicepreședinte al asociației țărănești Eco Ruralis.

Sondajul de opinie poate fi consultat AICI.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *