Declaratia de la Nyeleni Europa 2011

Forumul European pentru Suveranitate Alimentara, Krems, Austria, 21 August 2011.

Eco Ruralis a participat cu o delegație de 10 țărani și țărănci din toată țara, la acest eveniment regional important. Vă prezentăm Declarația care a rezultat din discuții.

SUVERANITATE ALIMENTARA IN EUROPA ACUM!

Europenii se confrunta acum cu prima ajustare structurala a politicilor pe care guvernele le impun populațiilor lor, care pana acum au fost impuse popoarelor din alte regiuni, in special, celor din Sudul Global – in interesul exclusiv al salvarii capitalismului și pe cei care beneficiaza de pe urma lui (bancile private, grupurile de investiții și corporațiile transnaționale). Toate semnele arata ca in viitorul apropiat aceste politici antisociale vor deveni mai severe și extensive. Prima mobilizare generala pentru a denunța sistemul economic și de guvernare, care ne-au adus in acest punct a inceput și noi oferim – creativ și energic – raspunsul mișcarilor sociale europene pentru a se confrunta cu modelul agriculturii mondiale, care este reflexia exacta a sistemului capitalist care l-a creat.

Sistemele alimentare au fost reduse la un model de agricultura industrializat controlat de cateva corporatii transnaționale, impreuna cu un mic grup de comercianți cu amanuntul uriasi. Acesta este un model conceput pentru a genera profit, și prin urmare, esueaza complet in a-si indeplini obligațiile. In loc sa fie dedicat producției de alimente sanatoase, la prețuri accesibile și in interesul oamenilor, se concentreaza tot mai mult peproducția de materii prime, cum ar fi agrocombustibilii, hrana pentru animale sau plantatiile generatoare de marfuri. Pe de o parte, acesta a cauzat pierderi enorme de exploatații agricole și a persoanelor care isi castiga existenta din aceste exploatații, in timp ce pe de alta parte, promoveaza un regim alimentar daunator sanatatii și care conține insuficiente fructe, legume și cereale.

Acest model industrial de producție este dependent de combustibilii fosili finiti și de substanțe chimice; nu recunoaște limitarile resurselor cum ar fi pamantul sau apa, este responsabil pentru pierderile drastice ale biodiversitații și fertilitații solului; contribuie la schimbarile climatice; ofera mii de locuri de munca, dar fara sa recunoasca cele mai fundamentale drepturi ale omului; și duce la inrautațirea condițiilor de munca pentru agricultori și lucratori, in special a migranților. Ne indeparteaza de o relație durabila cu natura si bazata pe respect. Exploatarea și tratarea pamantului in acest fel este cauza fundamentala a saraciei rurale și a foametei pentru mai mult de un miliard de oameni din lume (de exemplu in Cornul Africii). in plus, determina migrația forțata, in timp ce creaza un surplus de alimente industriale, care sfarșesc prin a fi risipite sau fac obiectul unui dumping pe piețele atat in interiorul cat și in afara Europei, distrugand producția locala. Aceasta situație este rezultatul unor politici alimentare, financiare, de comerț și energie, pe care guvernele noastre, UE (in special prin intermediul politicii ei agricole comune), instituțiile multilaterale și financiare, precum și corporatiile transnaționale le-au impus. Exemplele includ politicile de dereglementare și liberalizarea piețelor agricole și speculațiile privind produsele alimentare. Schimbarea direcției acestui sistem alimentar disfunctional este posibila numai printr-o reorientare completa a politicilor si practicilor alimentare și agricole. Este vitala restructurarea sistemului alimentar pe baza principiilor suveranitatii alimentare, in special in Europa, și este vital ca acest lucru sa se intample acum.

Drept consecința mai mult de 400 de oameni din 34 de țari europene, de la Atlantic la Urali și Caucaz, de la Arctic la Marea Mediterana, precum și reprezentanți internaționali din diverse mișcari și organizații ale societații civile, s-au intalnit in 16-21 august 2011 in Krems, Austria, pentru a face un pas inainte catre dezvoltarea unei mișcari europene pentru suveranitate alimentara. Avem ca baza Declarația Nyéléni 2007 adoptata in cadrul Forumului pentru Suveranitatea Alimentara, care a reafirmat cadrul internațional pentru suveranitate alimentara – dreptul popoarelor de a-si defini democratic propria lor hrana și propriile sisteme agricole fara a afecta alte persoane sau mediul inconjurator.

Exista deja, aici si acum, numeroase experiențe și practici, la nivel local, regional și european, care sunt bazate pe suveranitatea alimentara și care demonstreaza modul in care poate fi aplicata.

Noi suntem oameni care impartașesc valori bazate pe drepturile omului. Dorim libera circulație a persoanelor și nu libera circulație a capitalului și a marfurilor, care contribuie la distrugerea mijloacelor de subzistența și, prin urmare, fortandu-i pe mulți sa migreze. Scopul nostru este cooperarea și solidaritatea, spre deosebire de cel al concurenței. Ne angajam sa revendicam democratia: toți oamenii ar trebui sa fie implicați in toate chestiunile de interes public și ale politicilor publice, sa decida colectiv cum se pot organiza sistemele noastre alimentare. Acest lucru necesita construirea unor sisteme si procese democratice lipsite de violența, influente corporative, bazate pe drepturi egale și egalitatea de gen, care, de asemenea, va conduce la eliminarea patriarhatului.

Mulți dintre noi sunt tineri, care reprezinta viitorul societații noastre și al luptelor noastre. Ne vom asigura ca energia și creativitatea vor face mai puternica mișcarea noastra. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa fim capabili sa participam la furnizarea de alimente și sa ne integram in toate structurile și deciziile.

Suntem convinși ca suveranitatea alimentara nu este numai un pas inainte spre o schimbare in sistemele alimentar și agricol, dar este, de asemenea, un prim pas spre o schimbare mai larga in societațile noastre. Deci ne luam angajamentul de a lupta pentru:

Schimbarea modului de productie si de consum a alimentelor

Ne dorim sisteme rezistente de producție alimentara, care sa ofere alimente sanatoase și sigure pentru toți oamenii din Europa, pastrand in același timp biodiversitatea și resursele naturale și asigurand bunastarea animalelor. Acest lucru presupune modele ecologice de producție și pescuit, precum și o multitudine de mici agricultori, gradinari și pescari care produc alimente local si care ar constitui coloana vertebrala a sistemului alimentar. Luptam impotriva utilizarii OMG-urilor și recuperam si cultivam o mare diversitate de seminte de soiuri nemodificate genetic și de rase de animale in cadrul acestor sisteme.

Noi promovam niste forme diverse si durabile ale culturii alimentare, in special consumul de produse alimentare locale, de sezon, de inalta calitate și nu alimente foarte procesate. Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de produse din carne și animaliere, care ar trebui sa fie produse doar la nivel local si folosind furaje nemodificate genetic. Ne angajam sa reimbrațișam și sa promovam cunoștințe de gatit și de prelucrare a produselor alimentare prin educație și schimb de competențe.

Schimbarea modului de distributie al alimentelor 

Noi lucram in directia descentralizarii lanțurilor alimentare, promovarii unor piețe diversificate, bazate pe solidaritate și prețuri corecte, și a promovarii lanțurilor scurte de aprovizionare și intensificarea relațiilor dintre producatori și consumatori, in cadrul unor retele alimentare locale pentru a contracara extinderea și puterea supermarketurilor.

Dorim sa oferim bazele oamenilor pentru ca acestia sa-si construiasca propriile lor sisteme de distributie a alimentelor si pentru a le permite agricultorilor sa produca și sa proceseze hrana pentru comunitațile lor. Acest lucru necesita norme de susținere a siguranței alimentare și o infrastructura alimentara locala pentru micii agricultori. Facem eforturi de asemenea pentru a avea asigurarea ca alimentele pe care le producem ajung la toți oamenii societatii, inclusiv la persoanele cu venituri mici sau nu.

Valorizarea și imbunatațirea condițiilor de munca și sociale in sistemele alimentar și agricol 

Luptam impotriva exploatarii și a degradarii condițiilor de munca și a conditiilor sociale și pentru drepturile tuturor femeilor și barbaților care furnizeaza produse alimentare, precum și pe cele ale lucratorilor sezonieri și ale migranților, lucratori in prelucrarea, distribuția și in sectorul comerțului cu amanuntul și altele. Noi lucram pentru obtinere unor politici publice care sa respecte drepturile sociale, care sa stabileasca standarde inalte iar finanțarea publica sa fie condiționata de punerea lor in aplicare. Societatea trebuie sa ofere o valoare mai mare rolului producatorilor de alimente și lucratorilor in societatea noastra. Pentru noi, acest lucru include salarii decente. Scopul nostru este de a construi alianțe largi in randul tuturor persoanelor care lucreaza in sistemul alimentar.

Revendicarea dreptului la bunurile noastre comune

Ne opunem și luptam impotriva transformarii in marfa, financiarizarii și brevetarii bunurilor noastre comune cum ar fi: terenuri, semințe tradiționale și reproductibile ale agricultorilor, rase de animale și stocuri de pește; arbori și paduri, apa, atmosfera, și cultura. Accesul la acestea nu ar trebui sa fie determinat de piețe și de bani. Prin utilizarea resurselor comune, trebuie sa asiguram realizarea drepturilor omului și egalitatea de gen și ca societatea ca un intreg beneficiaza de pe urma acestora. Recunoaștem, de asemenea, responsabilitatea noastra de a folosi bunurile comune intr-un mod durabil, respectand in același timp si drepturile naturii. Bunurile comune ar trebui sa fie gestionate printr-un control colectiv, democratic realizat de comunitate.

Schimbarea politicilor publice privind produsele alimentare și sistemele noastre agricole

Lupta noastra include schimbarea politicilor publice și a structurilor de guvernare care domnesc asupra sistemelor alimentare – de la nivel local la nivel național, european și mondial – și delegitimizarea puterii corporative. Politicile publice trebuie sa fie coerente, complementare și sa promoveze și sa protejeze sistemele și culturile alimentare. Acestea trebuie sa: se bazeaza pe dreptul la hrana; eradicarea foametei și saraciei; sa asigure satisfacerea nevoilor umane de baza și sa contribuie la Justiția climatica – in Europa și la nivel global. Avem nevoie de un cadru legal care: sa garanteze prețuri stabile și echitabile pentru producatorii de alimente, sa promoveze agricultura ecologica; sa internalizeze costurile externe in prețurile produselor alimentare si sa puna in aplicare reforma agrara. Aceste politici ar avea ca rezultat un numar mai mare de agricultori in Europa. Politicile publice trebuie sa fie proiectate cu ajutorul cercetarii publice responsabile pentru a atinge obiectivele menționate mai sus. Acestea trebuie sa asigure ca speculațiile privind produsele alimentare sunt interzise și nimic rau nu se intampla cu sistemele existente, produsele alimentare locale sau regionale și cu culturile alimentare – fie prin dumping sau landgrabbing in Europa, in special in Europa de Est, sau Sudul Global.

Depunem eforturi pentru a obtine noi politici agricole, alimentare, pentru semințe, energie și comerț si pentru suveranitate alimentara in Europa, care sa fie stabile pe plan internațional. in special, acestea trebuie sa includa: o Politica Agricola Comuna si o politica alimentara diferite, eliminarea Directivei UE pentru biocarburanti; și guvernanța globala a comerțului agricol internațional care trebuie sa fie situata in FAO nu in OMC.

Facem apel catre oamenii și mișcarile sociale din Europa sa se angajeze, impreuna cu noi, in toate luptele noastre de a prelua controlul asupra sistemelor noastre alimentare și pentru a construi Mișcarea pentru Suveranitate Alimentara in Europa ACUM!

Descărcați aici textul Declarației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *