In data de 14 septembrie 2012, a avut loc un protest al țăranilor români, în fața Ministerului Agriculturii. In cadrul protestului, țăranii adevărați, și nu marii producători, alături de activiști, specialiști sau consumatori români și-au exprimat solicitările referitoare la viitorul agriculturii europene. Protestul are loc ca reacție a dezbaterilor din cadrul reformei Politicii Agricole Comune – care vor atinge un punct culminant în 19 septembrie la Bruxelles, la Parlamentul European.
Aici puteți consulta revendicările țăranilor români.
Alături de protestatari, s-au aflat Sofia Gatica și Maria del Milagro Godoy, reprezentante ale grupului Mamelor din Ituzaingo, Argentina, cunoscute în întreaga lume pentru lupta lor împotriva companiei Monsanto și câștigătoare, în 2012, ale Premiului Internațional Goldman Environmental – un premiu Nobel alternativ.
Pentru prima dată în Argentina, Mamele din Ituzaingo au adus în fața instanței compania Monsanto să dea socoteală pentru îmbolnăvirea și moartea unor argentinieni care au intrat în contact cu ierbicidul extrem de toxic pe bază de glifosat (RoundUp), utilizat de companie în tratarea chimică a culturilor de soia modificată genetic. Experiența lor este o sursă de inspirație pentru oamenii de pretutindeni.
„Am venit să avertizăm fermierii români despre pericolele culturilor de soia modificată genetic. In Argentina, luptăm împotriva companiei Monsanto, care ne otrăvește pământurile și sănătatea copiilor noștri. Am aflat că țăranii români reprezintă 50% din totalul numărului de țărani (mici fermieri) din Uniunea Europeană. Nu trebuie să vă vindeți sănătatea companiei Monsanto. Invățați din greșelile noastre!” a declarat Sofia Gatica, în timpul protestului.
„Pe noi, țăranii, nu ne-a afectat seceta, pentru ca folosim semințe adaptate zonei noastre, fără pesticide și alte chimicale. Nu avem nevoie de semințe tratate. Vrem să fim lăsați să hrănim consumatorii din zonele în care locuim, fără a mai fi împiedicați de politicile agricole naționale și europene.”, a completat un membru al asociației Eco Ruralis.
In timpul evenimentului, a fost organizat un brunch din produse sănătoase, ecologice și tradiționale de la mici familii de fermieri și un schimb de semințe tradiționale între țăranii și grădinarii urbani prezenți. Menționăm că în România, distribuția și comercializarea semințelor tradiționale precum și a produselor alimentare care provin din acestea, este ilegal. Schimbul de semințe tradiționale care a avut loc în fața Ministerului Agriculturii a fost o formă de protest, pentru a arăta nedreptatea față de dreptul fundamental al țăranilor de a avea acces liber la semințe țărănești.
Manifestația a fost urmată începând cu orele 15.30, la Dianei 4, de o sesiune de discuții despre drepturile țăranilor în contextul acaparării pieței mondiale de către corporații și reformei agriculturii europene.