Lansarea Decadei pentru Agricultura Familiala in Europa

Via Campesina Europa (ECVC) a participat la evenimentul regional organizat în perspectiva lansării „Deceniului ONU privind agricultura familială (2019-2028)”, care a avut loc la 12 martie 2019 în București, România.

Evenimentul a fost găzduit de Ministerul Agriculturii din România, în contextul președinției Uniunii Europene (ianuarie-iulie 2019).

Coorganizatorul evenimentului a fost Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), împreună cu biroul regional FAO pentru Europa și Asia Centrală. FAO face parte din Secretariatul comun [1] al Deceniului, împreună cu o altă agenție ONU – Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă – IFAD.

Participarea Via Campesina Europa în acest eveniment este legitimată de rolul jucat de Via Campesina Internațional în mecanismul de guvernare al Deceniului de Familie, fiind organizație membră a Comitetului Internațional de Coordonare al Deceniului (ISC) [2].

ECVC a fost reprezentată de Eco Ruralis prin Duminicioiu Ramona, țărancă din România, membră al comitetului de coordonare al ECVC, care a prezentat viziunea fermierilor de familie mici pentru procesul de implementare a Deceniului.

„O abordare solidă din perspectiva drepturilor omului este fundamentală pentru implementarea cu succes a Deceniului și pentru realizarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă și a Agendei 2030. Trebuie să folosim această ocazie pentru a promova utilizarea și aplicarea Declarației ONU pentru drepturile țăranilor și a altor persoane care lucrează în zonele rurale. Procesul Decadei trebuie să fie inclusiv și să plaseze fermierii de familie – cu un accent deosebit pe țărani și micii fermieri – în centrul procesului „, a declarat Ramona Duminicioiu la București.

Programul evenimentului si discursul din partea țăranilor poate fi consultat (în limba engleză) aici: https://www.eurovia.org/regional-event-celebrating-the-decade-for-family-farming-in-europe-and-central-asia/?fbclid=IwAR3hG9P55Av08D9n2navnM_lkx-PTLlGwgCXrEXGkOo3Ejg0Wru-IkoIb00 aici:

————-

[1] Secretariatul comun al Deceniului pentru agricultura familială. În conformitate cu Rezoluția ONU A / RES / 72/239, FAO și IFAD vor coordona punerea în aplicare a Deceniului și vor sprijini Comitetul Internațional de Coordonare (ISC), servind ca Secretariat Comun al Deceniului.

[2] Comitetul Internațional de Coordonare al Deceniului pentru Agricultura Familială este organismul decizional al Deceniului, responsabil cu supravegherea și asigurarea implementării coerente a Planului de Acțiune al Deceniului.

http://www.fao.org/family-farming-decade/home/en/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *