Dincolo de PAC: conferință internațională și manifestație țărănească la București

În 2 și 3 iunie 2019, Eco Ruralis alături de Confederația Europeană Țărănească Via Campesina au organizat o conferință publică internațională la Institutul de Statistică, urmată de o manifestație publică în fața Parlamentului României.

Subiectul principal al evenimentelor a fost oportunitatea creată de contextul Decadei Națiunilor Unite pentru Agricultură Familială de a implementa politici publice în favoarea micilor producători, în special a recentei adoptate „Declarații ONU a Drepturilor Țăranilor și ale altor persoane care lucrează în mediul rural”. De asemenea, Politica Agricolă Comună a fost și ea adusă în discuție, mai ales orientarea sa strategică înspre agricultura familială și la scară mică.

Conferința a marcat prezența tuturor instituțiilor europene implicate în procesul reformei PAC: Ministerul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Comisia Europeană și Parlamentul Uniunii Europene, precum și delegați ai asociațiilor țărănești sau a ONG-urilor societății civile din Europa de Est și Asia Centrală. De asemenea, două instituții ale Națiunilor Unite au completat prezența din partea instituțiilor internaționale: Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură – FAO și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Pe parcursul conferinței au avut loc un târg de producători, precum si un schimb de semințe.

A doua zi, a avut loc o manifestație publică în fața Camerei Deputaților, cu ocazia Reuniunii informale a miniștrilor europeni ai agriculturii, ce se desfășura în paralel în clădirea Palatului Parlamentului.

Confederația Țărănească Europeană Via Campesina și Asociația Eco Ruralis au transmis că resping strategia pentru bio-economie și propunerile președinției Consiliului UE pentru Politica Agricolă Comună (PAC), care sprijină interesele marii industrii. Am solicitat astfel miniștrilor să pună prioritate pe drepturile omului și drepturile țăranilor în noul PAC, folosind Decada Națiunilor Unite pentru Agricultură Familială.

Producția de biocombustibil și dereglementarea Organismelor Modificate Genetic au fost unele dintre prioritățile agendei reuniunii miniștrilor europeni ai agriculturii în București.

Strategia privind bioeconomia a ghidat dezbaterile miniștrilor. Reprezintă un plan cu scopul de a pava drumul către o utilizare a resurselor mai inovativă, mai eficientă și mai competitivă. În termeni concreți acest lucru înseamnă acordarea de fonduri publice celor mai mari companii si susținerea expansiunii pieței pentru acestea. Inițiativa Comună pentru Industrii (JU-BBI), din care fac parte corporații precum BASF, Total sau Cargill și considerate drept un succes de către Președinția română, este dovada.

Mai mult, propunerile preliminare pentru PAC înaintate de către Președinția română sprijină interesele marilor ferme și ale modelelor industriale, de vreme ce propun eliminarea redistribuției obligatorii a plăților.

“În urmă cu câteva zile, în Roma, în timpul Lansării Decadei pentru Agricultură Familială, Via Campesina Europa face parte oficial din guvernarea acestei decade ONU, ca membri al comitetului internațional de coordonare. Via Campesina dezvoltă legături și creează spații pentru politici publice privind alimentația și agricultura, utilizând instrumentele ONU pentru protejarea drepturilor noastre. Zeci de milioane de țărani așteaptă ca procesul UE să schimbe direcția către o abordare a drepturilor omului, drept răspuns la crizele economice, sociale și de mediu.”, a declarat Ramona Duminicioiu, din partea Via Campesina Europa.


Note:

Programul conferinței din 2 iunie 2019.

Galerie foto de la evenimente pe Facebook.

Galerie foto de la evenimente pe Flickr.

Comunicatul de presă al Via Campesina despre evenimente (în limba engleză).

Evenimentul a beneficiat de susținere din proiectul Horizon2020 BOND – Bringing Organizations & Network Development to higher levels in the Framing sector in Europe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *