Măsuri urgente și necesare pentru muncitorii din mediul rural în contextul Covid-19

De 1 Mai, sărbătorim Ziua Internațională a Muncii într-un context unic și extraordinar. În zonele rurale din Europa, criza generată de pandemia COVID-19 agravează situația deja dificilă a muncitorilor agricoli și sezonierilor migranți. Acesta este motivul pentru care Eco Ruralis împreună cu mișcarea țărănească Via Campesina Europa și o serie de organizații europene și internaționale am trimis o scrisoare deschisă instituțiilor europene, denunțând condițiile lucrătorilor agricoli și migranți din Europa și cerând o listă de măsuri urgente și necesare pentru lucrătorii din mediul rural din contextul COVID-19.

Membrii Via Campesina Europa – inclusiv Eco Ruralis – semnalează că astăzi, în Europa, interesele economice ale marilor companii de producție și marketing au avut prioritate asupra sănătății și drepturilor de bază ale lucrătorilor din mediul rural și migranți.

Pe lângă vulnerabilitatea structurală severă și precaritatea cu care se confruntau înainte de criză, acești lucrători se confruntă acum cu noi discriminări și dificultăți. Acestea includ lipsa materialelor de protecție la locul de muncă, cum ar fi măștile sau echipamentele preventive, sau lipsa măsurilor de control necesare, cum ar fi testele, condițiile de igienă, transportul în siguranță și distanțarea socială: toate acestea în condiții de muncă ce sunt deja stresante și sub presiune permanentă. Mai exact, lucrătorii migranți se confruntă cu cea mai extremă încălcare a drepturilor lor, din cauza discriminării generate de statutul lor de migrant.

În această situație, ECVC și ceilalți semnatari ai scrisorii deschise nu pot accepta faptul că continuarea producției de alimente în timpul pandemiei vine în detrimentul sănătății, drepturilor și demnității lucrătorilor din mediul rural și migranților.

În conformitate cu Declarația ONU privind drepturile țăranilor și a altor persoane care lucrează în zonele rurale (UNDROP), ECVC și Eco Ruralis solicită măsuri imediate și pe termen scurt, de exemplu legate de locuire și necesități de bază, ajutor de urgență și protecție sanitară la locul de muncă, în pentru a asigura sănătatea, bunăstarea și drepturile fundamentale ale omului acestor persoane. Mai mult, statele membre și instituțiile trebuie să lucreze împreună pentru a crea politici publice coerente pe termen mediu și lung, inclusiv o reformă a PAC care include condiționalitatea socială. Aceste politici trebuie să elimine barierele și obstacolele cu care lucrătorii migranți și sezonieri s-au confruntat în mod istoric și să deschidă calea către un sistem alimentar echitabil, durabil și just.

În cadrul sărbătorii de 1 mai, ECVC și Eco Ruralis doresc să invite toți cetățenii UE să regândească societatea după un model socio-economic, agrar, alimentar și cultural diferit, ancorat în drepturile omului și în sustenabilitatea planetei, în care integrarea, respectul și rolul central al lucrătorilor din mediul rural și al migranților este fundamental.

Scrisoare deschisă către Comisia Europeană și Parlamentul European privind măsurile urgente și necesare în Europa pentru muncitorii din mediul rural în contextul COVID-19:

în limba română 

în limba engleză

în limba spaniolă

în limba franceză

Foto: aeroportul Cluj Napoca, aprilie 2020; sursa: Raul Ștef/Inquam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *