Forumul public al țăranilor pentru reconstruirea Ucrainei 15-16 noiembrie

Eco Ruralis e onorată să participe în perioada 15-16 noiembrie la „Forumul public al țăranilor pentru reconstruirea Ucrainei”, care va avea loc în Kiev și în regiuni afectate de agresiunea militară. Eco Ruralis își aduce contribuția ca urmare a unui lung șir de acțiuni desfășurate de-a lungul anului pentru susținerea țăranilor ucrainieni și a securității alimentare în Ucraina și în regiune. De la începutul invaziei Ucrainei de către armata Rusiei, țăranii și țărăncile din România au arătat solidaritate prin fapte, nu vorbe, deschizându-și casele și inimile pentru refugiați (în special femei și copii) și contribuind la acțiuni de ajutoare umanitare în Ucraina.

Forumul va avea loc în perioada 15-16 noiembrie 2022, într-un format hibrid (format fizic si online), după cum urmează:

  • Ziua 1 – lucru în Sala Mare de Conferințe a Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Kiev, Str. Volodymyrska, 55;
  • Ziua a 2-a – vizite pe teren la ferme afectate de agresiunea militară.

Vă îndemnăm pe cei vorbitori de limbile Engleză și Ucraineană, să vă înscrieți online.

Aici puteți consulta agenda evenimentului (în limba engleză). Eco Ruralis va prezenta un punct de vedere la secțiunea a 3-a, intitulată: „Perspectiva fermierilor asupra securității alimentare în vreme de război și în procesul de reconstrucție a Ucrainei post-război”.

Vă prezentăm mai jos pe scurt obiectivul acestui eveniment:

Ucraina a obținut anul acesta mult așteptatul statut de candidat oficial la UE. Având în vedere perspectivele de aderare a Ucrainei la UE, unde micii fermieri de familie joacă un rol cheie și vor continua să o facă pentru securitatea alimentară în contextul schimbărilor climatice globale, trebuie recunoscut rolul și importanța fermelor familiale ucrainene ca producători strategici de alimente și garantând securitatea alimentară. Astfel, micii fermieri trebuie să ocupe centrul atenției în agenda reconstrucției post-război a țării.

Dezvoltarea agriculturii de familie în Ucraina necesită o atenție deosebită și sprijin din partea statului și a societății. Vocea micilor gospodării țărănești și a fermierilor de familie trebuie să fie auzită, iar interesele acestora trebuie să fie luate în considerare atât la nivel național, cât și internațional. Astfel, Forumul Public de două zile „Fermele țărănești mici și gospodăriile familiale în timpul războiului și în procesul de reconstrucție post-război a Ucrainei: Dialog politic” va fi organizat la inițiativa societății civile și cu participarea FAO Europa și Asia Centrală.

Printre participanții Forumului se numără experți ucraineni și internaționali, fermieri, reprezentanți ai autorităților de stat, academicieni și societatea civilă. Participanții vor face schimb de opinii și vor elabora soluții comune privind dezvoltarea unui cadru instituțional favorabil pentru păstrarea și creșterea potențialului sistemului țărănesc în reconstrucția postbelică a Ucrainei pentru a garanta ucrainenilor dreptul constituțional la hrană produsă la nivel național.

În solidaritate și pace cu țăranii și țărăncile din Ucraina, sau care au fost nevoiți să își părăsească pământul și gospodăriile, fizic sau în spirit,

Eco Ruralis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *