Astăzi, 7 aprilie, Confederația Europeană Via Campesina (ECVC), ce reunește asociații de țărani, mici producători, ferme de familie, muncitori agricoli din 21 de țări la nivel european, își declară susținerea față de Eco Ruralis, organizație membră a ECVC, precum și față de ROMAPIS, partenerii noștri din România – în eforturile întreprinse pentru rezolvarea problemei pesticidelor neonicotinoide – interzise în Uniunea Europeană.
Redăm mai jos scrisoarea de susținere, tradusă în limba română, precum și textul original în limba engleză, care a fost transmis cu generozitate de ECVC și Ministerului Agriculturii, Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles și instituțiilor Europene relevante, ca DG SANTE sau Parlamentul European:
Stimați reprezentanți ai instituțiilor Uniunii Europene,
Stimați reprezentanți ai instituțiilor naționale din România,
Coordonarea Europeană Via Campesina (ECVC) este solidară cu organizația sa membră din România Eco Ruralis și cu Federația Asociațiilor Apicole din România-ROMAPIS în eforturile lor de a susține justiția pentru mediul înconjurător și drepturile țăranilor și apicultorilor. Recenta lor victorie în justiție asupra neonicotinoidelor reprezintă un progres semnificativ pentru agricultura durabilă și protecția biodiversității în Europa.
Decizia Curții de Apel Cluj din 18 martie 2025, să suspende utilizarea ilegală a pesticidelor neonicotinoide și eliminarea acestora de pe piața și stocurile din România, marchează un progres semnificativ pentru fermierii mici, țărani, apicultorii și susținătorii mediului înconjurător din întreaga Europă.
În ultimul deceniu, în România au fost emise derogări care permit utilizarea neonicotinoidelor – pesticide interzise de Uniunea Europeană din cauza efectelor nocive ale acestora asupra polenizatorilor, biodiversității și sănătății umane. Aceste derogări, însumând un total de 57 pe o perioadă de 12 ani, au fost acordate fără consultarea organizațiilor țărănești și micilor fermieri, marginalizând astfel vocile celor care formează coloana vertebrală a agriculturii românești. Hotărârea recentă a instanței subliniază ilegalitatea unor astfel de practici și necesitatea unor procese decizionale incluzive și legale în politicile agricole.
Neonicotinoidele sunt renumite pentru toxicitatea lor pentru albine și alți polenizatori, contribuind la depopularea coloniilor de albine și la pierderea semnificativă a biodiversității. Persistența lor în sol și apă pune în pericol și mai mult ecosistemele și prezintă riscuri pentru sănătatea umană. Decizia instanței impune încetarea imediată a acestor substanțe nocive, aliniind România la reglementările UE și salvgardarea mediului.
ECVC recunoaște și aplaudă Eco Ruralis și ROMAPIS pentru dăruirea lor neclintită față de justiție și protecția mediului. Eforturile lor de colaborare nu numai că au oprit utilizarea ilegală a neonicotinoidelor, dar au creat și un precedent pentru organizațiile țărănești din întreaga Europă pentru a-și afirma drepturile și a influența deciziile politice care au un impact direct asupra mijloacelor noastre de trai.
Credem cu tărie că autoritățile române, inclusiv Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională Fitosanitar și Garda Națională de Mediu, vor acționa ca buni administratori ai terenurilor agricole, oamenilor și naturii, asigurând punerea în aplicare corespunzătoare a deciziei instanței. Avem încredere că vor lua măsurile necesare pentru a retrage de pe piață produsele neonicotinoide și pentru a promova Agroecologia care contribuie pozitiv la biodiversitate și sănătatea publică. În plus, solicităm implementarea unor sisteme stricte de monitorizare pentru a preveni orice utilizare neautorizată a acestor pesticide în viitor.
Această victorie este o dovadă a puterii acțiunii colective și a importanței respectării legilor de mediu care ne protejează ecosistemele și sistemele alimentare. ECVC își menține angajamentul de a sprijini fermierii țărani și apicultorii în căutarea agroecologiei în întreaga Europă. Recunoașterea și protecția drepturilor țăranilor sunt fundamentale pentru asigurarea suveranității alimentare și justiției sociale. Agroecologia servește ca o soluție cheie pentru construirea de sisteme agricole rezistente la criză, care respectă biodiversitatea, sporesc practicile locale și dau putere micilor producători.
Cu cele mai bune urări,
Comitetul de Coordonare ECVC
Scrisoarea poate fi consultată integral în limba originală – engleza – în format PDF sau pe website-ul Coordonării Europene Via Campesina.