Eveniment de Mobilizare pentru Suveranitate Alimentară

Asociația Eco Ruralis împreună cu partenerii săi și Primăria Sâncraiu – au avut plăcerea să organizeze Consultarea Țărănească pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară, eveniment de mobilizare – în data de 14 august 2016, începând cu ora 16:00, în Sâncraiu, jud. Cluj, la Căminul Cultural.

Acest eveniment face parte dintr-o serie de consultări publice la nivel național, care au ca scop mobilizarea țăranilor, țărăncilor și susținătorilor agriculturii țărănești. Organizăm aceste consultări pentru a crea o strategie țărănească pentru viitorul agriculturii și alimentației, care să pună țăranii și țărăncile în centrul deciziilor și care să susțină agroecologia – agricultura țărănească, drept modelul ideal de agricultură în România. Așadar, așteptăm că țăranii și țărăncile care vor participa, să își spună atât păsul, cât și ce soluții cred că se potrivesc pentru rezolvarea problemelor pe care le au și ce vor face pentru asta.

Programul include și o distribuție gratuită de semințe țărănești pentru țărani / țărănci.

Fotografii de la eveniment: https://www.facebook.com/pg/ecoruralis/photos/?tab=album&album_id=1179960895384232

PROGRAM:

16:00 – 16:15 Bun venit din partea primarului comunei Sâncraiu

16:15 – 16:30 Sesiunea 1: SUVERANITATEA ALIMENTARĂ

De ce e important să ne organizăm ca țărani, să ne apărăm drepturile și să ne aducem contribuția la decizii despre agricultură și alimentație?

Despre Forumul European – pentru Suveranitate Alimentară (25-30 octombrie 2016, în România): va avea loc la Cluj Napoca. Prezintă: Raluca Dan de la Asociația Eco Ruralis și Ramona Duminicioiu e la Confederația Țărănească Via Campesina.

16:30 – 17:15 Sesiunea 2 : DREPTUL LA PĂMÂNT

Problema acaparării terenurilor agricole și succesiunea la ferme în România. Prezintă: Szocs Boruss Miklos Attila de la Asociația Eco Ruralis.

Sâncraiu și Alunișu – cum se organizează o comunitate rurală să mențină tradițiile agriculturii țărănești și să se dezvolte prin turism? Prezintă: Lars Veraart – țăran din Alunișu și Vincze Istvan – Centrul de Informare Turistică din Sâncraiu.

17:15 – 18:00 Sesiunea 3: DREPTUL LA PIAȚĂ‚

Problema piețelor țărănești în Cluj Napoca. Prezintă: Eniko Butyka – Cutia Țăranului / Eco Ruralis.

Vânzarea directă – o soluție pentru țărani. Prezentare a sistemului de agricultură susținută de comunitate: Cutia Țăranului. Prezintă: Iulia Sara – Cutia Țăranului.

18:00 – 18:15 Concluzii.

18:15 – 19.00 DISTRIBUȚIE GRATUITÄ‚ DE SEMINȚE TRADIȚIONALE

Semințe țărănești de legume, produse de țărani de la Asociația Eco Ruralis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *