Eveniment de Mobilizare pentru Suveranitate Alimentară

În data de 10 Septembrie 2016, asociația Eco Ruralis încheie seria de consultări publice țărănești, printr-o reuniune împreună cu partenerii: Rural Development Research Platform, Greenpeace România, Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Hosman Durabil, Slow Food Cluj Transilvania, European Coordination Via Campesina, Nyeleni Europa și coaliția Hands on the Land for Food Sovereignty.

Această reuniune a avut loc în satul Hosman din județul Sibiu.

Consultările publice țărănești s-au lansat anul acesta la București în luna aprilie și au continuat în Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Sâncraiu (jud. Cluj). Scopul consultărilor a fost să colectăm idei, probleme și soluții de la țărani și țărănci, consumatori, cercetători, organizații de mediu, grădinari urbani și alți oameni pasionați de agricultură și hrană. În paralel cu evenimentele a fost lansat un chestionar online, prin care s-au colectat propuneri din partea oamenilor care nu au putut fi prezenți fizic la consultări.

Fotografii de la eveniment.

Această ultimă reuniune de la Hosman, are ca scop adoptarea unei Declarații pentru Suveranitate Alimentară, care să pună țăranii și țărăncile în centrul deciziilor și care să susțină agroecologia – agricultura țărănească drept modelul ideal de agricultură în România.

Cu această ocazie, se vor discuta aspecte organizatorice ale Forumului European pentru Suveranitate Alimentară, ce va avea loc la Cluj Napoca în perioada 26-30 Octombrie, la care sunt așteptați participați din peste 40 de țări din Europa și Asia Centrală.

Mulțumim tuturor partenerilor care s-au implicat în realizarea acestor consultări și țăranilor care și-au spus păsul și au venit cu soluții și idei pentru viitorul agriculturii. De asemenea, apreciem contribuțiile cercetătorilor, consumatorilor, organizațiilor de mediu și tuturor celor care au fost prezenți la întruniri sau au transmis propuneri prin scrisori sau chestionarul online.

Acest eveniment a fost urmat în ziua următoare de un workshop pe tema Dreptului la Semințe.

Atelier / workshop:”Importanța păstrării semințelor tradiționale”AlbumsAtelier „Importanța păstrării semințelor tradiționale”

 

Duminică, 11 septembrie 2016, Eco Ruralis și Hosman Durabil au organizat în satul Hosman (jud. Sibiu) un atelier despre importanța păstrării semințelor tradiționale. Ne-am bucurat de participarea a aproximativ 50 de persoane – țărani și țărănci, grădinari și grădinărese urbani, cercetători, ONG-uri de protecția mediului, hrană și agricultură și consumatori din zona Sibiului, precum și din Iași, București, Cluj.

Participanții au învățat despre tehnici de păstrare a semințelor pentru mai multe specii de legume și cum să colecteze semințele în mod eficient. Au discutat despre cum se organizează o colecție, cu numerotare și codificarea speciilor și varietăților, precum și felul în care Eco Ruralis organizează colecția proprie de semințe. De asemenea, participanții s-au organizat pentru a contribui cu semințe la Forumul European Nyeleni – pentru Suveranitate Alimentară, care va avea loc în Octombrie, la Cluj Napoca.

Participanții au discutat intens despre creșterea, recoltarea și depozitarea semințelor tradiționale cu membrii Eco Ruralis și cu Martina Widmer, activistă pentru păstrarea semințelor și invitată a evenimentului și au împărtășit între ei cunoștințele și experiențele fiecăruia. Întâlnirea a presupus și o distribuție gratuită de semințe tradiționale, precum și o proiecție de scurt metraje despre aspectele tehnice și teoretice ale producției de semințe.

Fotografii de la atelierul de semințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *