CETA amenință agricultura țărănească!

În timp ce țăranii și susținătorii agriculturii țărănești lucrează pentru a crea sisteme agricole și alimentare cât mai juste și echitabile, decidenții politici români și europeni par să fie dispuși să renunțe la producția de hrană locală și sănătoasă în schimbul de beneficii pentru companiile nultinaționale și pentru acordurile economice de liber schimb (FTA).

Acordurile economice de liber schimb precum Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) sunt concepute în beneficiul companiilor mari, înlăturând milioanele de familii de țărani și gospodari. De când aceste tratate au fost adoptate în diferite părți ale lumii, am fost martori la scăderi drastice a numărului de familii de fermieri și țărani din cauza preluării de către marile companii a piețelor agroalimentare și a terenurilor agricole.

Natura nu a fost nici ea menajată. Acordurile de liber schimb abuzează și de resursele naturale și de animale, punându-le sub amenințare bunăstarea. Mai mult, prin ceea ce se numește “mecanismul de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat” (ISDS)[2] acordurile de liber schimb erodează suveranitatea statului, lăsându-ne la voia marilor companii transnaționale (TNC).

De aceea, înainte ca acest tratat dăunător să fie semnat pe 27 octombrie în timpul Summitului dintre Uniunea Europeană și Canada, Eco Ruralis solicită guvernului român să își asume construirea de programe de achiziție publice corecte și accesibile tuturor, chiar și țăranilor și producătorilor agroecologici. Astfel, micii producători de hrană ar putea avea acces la o piață stabilă, inclusivă, care le-ar aduce venituri pentru produsele lor din gospodării.

Mai mult, vrem protejarea țăranilor noștri, iar semințele tradiționale și uzul lor să fie baza unei agriculturi autonome, de familie. Ne opunem “Legilor Monsanto” cuprinse de CETA, care au o abordare industrială asupra Convenției Internaționale pentru Protejarea Noilor Varietăți de Plante (UPOV).[2] Aceste legi impun drepturi de autor care interzic conservarea, uzul și multiplicarea semințelor noatre țărănești salvate în gospodărie. Nu sunt standardele noastre! Ele deschid calea către monoculturi, câștiguri financiare mai mari pentru companiile de semințe și industriei agricole.

Rezistența noastră respinge orice forme de însușire și privatizare a semințelor noastre, tentative care în ultimii ani au condus la noi legi și, mai ales, la încercarea de a impune interesele industriei în România prin convenția UPOV.

Cetățenilor, mai ales țărani si alți producători agroecologici de hrană, trebuie să le fie spus adevărul despre cum acordurile economice și comerciale de liber schimb precum CETA ar afecta agricultura și producția de hrană în România!
Stela Zămoiu, reprezentantă a asociației Eco Ruralis: “Ne opunem semnării în numele nostru a acestor tratate! Micii producători de hrană și consumatorii conștienti din România nu vor să depindă de mâncare produsă industrial în fabrici îndepărtate, ei vor mâncare produsă în gospodării locale țărănești. De aceea, este nevoie să oprim negocierea agriculturii în așa zisele acorduri de liber schimb și să lucrăm împreună pentru a realiza suveranitatea alimentară în România!”
***
[1] ISDS este un mecanism care permite investitorilor să acționeze în instanță statele, în cazul in care orice acțiune (o nouă lege, decizie administrativă sau decizie judecătorească) a acelui stat ar diminua profitul acelor investitori – chiar și acele profituri pe care investitorul se așteaptă să le realizeze în viitor.
[2] UPOV este acronimul franțuzesc pentru Uniunea Internațională pentru Protejarea Noilor Varietăți de Plante. Oficial, un organism interguvernamental încă din 1961, UPOV a lucrat exclusiv și explicit pentru privatizarea semințelor la nivel global, impunând drepturi de proprietate intelectuală asupra varietăților de plante. Statele membre trebuie să adere la Concenția UPOV și să o reflecte în legea națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *