Întâlnirile Grupului de Lucru pentru Dreptul la Semințe 2017

Cum ne organizăm în asociației ca multiplicatori de semințe a fost una dintre principalele teme la care am reflectat în cadrul celor două întâlniri din anul 2017 ale Grupului de Lucru pentru Dreptul la Semințe.

Prima întâlnire a avut loc între 14 și 15 iulie, în Cluj-Napoca și a reunit 25 de membri ai asociației din 10 județe ale țării, iar cea de-a doua întâlnire s-a desfășurat în timpul Adunării Generale a Asociației, din 30 septembrie – 1 octombrie, în satul Țopa, jud. Mureș, implicând în discuții aprox. 40 de membri.

Atât în Cluj-Napoca, și mai apoi în Țopa, discuțiile au avut ca punct de plecare două aspecte extrem de importante pentru organizarea noastră în cadrul asociației și în afara ei, și anume:
• În prezent, conform legislației române, țăranii nu își pot vinde pe piață propriile semințe, materiale săditoare (răsaduri, butași) și produse rezultate din ele. Semințele țărănești trebuie să respecte aceleași criterii industriale precum semințele moderne, hibrid, să obțină autorizații și să fie incluse în Catalogul Național pentru a putea exista pe piață.
• Distribuția anuală națională derulată de Eco Ruralis are tot mai mare răsunet și foarte mulți oameni din toată țara doresc să își producă propria hrană din semințele tradiționale multiplicate de țăranii Eco Ruralis, mult mai rezistente și nutritive decât semințele de la magazin.

Având în vedere acestea, cu toții am fost de acord că este nevoie de extinderea grupului de păstrători de semințe țărănești și de o mai mare cooperare între membrii din asociație pentru ca în anul 2018 să putem distribui gratuit semințe către cât mai mulți alți oameni, dar și pentru a menține vii semințele locale, țărănești în grădini și pe câmpuri.

Membrii mai tineri și-au exprimat nevoia de a afla de la membrii cu experiență mai multe despre cultivarea plantelor, salvarea și păstrarea semințelor și au adus idei pentru promovarea acestor cunoștințe. De asemenea, în cadrul discuțiilor, a fost subliniată și nevoia de a pune presiune pe autorități și de a ne susține dreptul de a salva, folosi, schimba, multiplica și vinde semințele, precum și să facem conștienți oamenii de statutul actual al semințelor țarănești, al vieții țăranilor și drepturilor lor.

Printre căile de acțiune comune asupra cărora am reflectat se numără: organizarea membrilor în bănci de semințe comunitare, locale prin care semințele cultivate să poată fi administrate colectiv, schimbate, distribuite, protejate și îmbogățite; schimbul de cunoștințe între membri despre salvarea și păstrarea corectă a semințelor prin ghiduri scrise, materiale video și întâlniri sau planificarea colectivă în cadrul Grupului de Lucru a producției de semințe a anului următor pentru diversitatea varietăților și pentru a răspunde tot mai bine numărului mare de solicitări.

Grupul de Lucru pentru Dreptul la Semințe este deschis tuturor membrilor țărani sau grădinari din asociație, care doresc să contribuie cu semințe la distribuția anuală națională și să fie activi pentru promovarea și recunoașterea drepturilor țăranilor. Este nevoie să lucrăm împreună pentru a ne continua viețile de țărani așa cum ne dorim, iar un element vital în producerea hranei de zi cu zi sunt semințele noastre locale, păstrate de la o generație la alta și îmbunătățite cu fiecare an prin cunoștințele noastre!

Fotografii de la grupurile de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *