În perioada 30 septembrie – 1 octombrie, a avut loc Adunarea Generală a Membrilor Eco Ruralis în satul Țopa, jud. Mureș. Evenimentul s-a desfășurat la Căminul Cultural și fosta școală ale satului și a reunit 70 de membri ai asociației din întreaga țară.
Adunarea Generală a fost atât un eveniment în cadrul căruia împreună am evaluat și planificat activitatea asociației, cât și o ocazie de a ne cunoaște mai îndeaproape, membrii vechi și mai noi și de a celebra cu bucurie viața și agricultura țărănească.
Pe parcursul celor două zile, grupurile de lucru pentru Dreptul la Pământ și Dreptul la Semințe au adus la cunoștința membrilor ultimele activități desfășurate și evenimente petrecute pe aceste teme, au căutat soluții și stabilit următorii pași de urmat în cadrul celor două programe.
Unul dintre subiectele importante abordate în timpul adunării și în care asociația este implicată prin mișcarea țărănească Via Campesina a fost cel al Drepturilor Țăranilor și Țărăncilor. Ramona Duminicioiu, membră a Comitetului de Coordonare al Confederației Europene Via Campesina a susținut o prezentare despre procesul Națiunilor Unite de la Geneva către adoptarea Declarației ONU a Drepturilor Țăranilor, Țărăncilor și al altor persoane care lucrează în mediul rural, urmată de întrebări și idei din partea membrilor prezenți.
Începând cu acest an, Comitetul de Coordonare al Eco Ruralis este mai numeros, doi noi membri fiind aleși de către Adunarea Generală să se alăture comitetului, cu misiunea de a conduce munca politică a asociației. De asemenea, membrii au decis și prelungirea mandatelor membrilor mai vechi ai Comitetului. Astfel, asociația Eco Ruralis va fi reprezentată de noul Comitet de Coordonare, constituit din: Attila Szocs (sat Alunișu, Cluj), Ramona Duminicioiu (sat Alunișu, Cluj), Dan Cismaș (sat Țopa, Mureș), Stela Zămoiu (sat Dâmbroca, Buzău), Petru Cucu (sat Bălțătești, Neamț), Eniko Butyka (Cluj-Napoca, Cluj), Lars Veraart (sat Alunișu, Cluj) și Brîndușa Bîrhală (sat Stanciova, Timiș).
Problema migranților în agricultură a fost un subiect nou pe agendă și aprins discutat de către membri, în urma unei prezentări din partea lui Iulian Duțu (sat Râu Alb) proaspăt întors de la prima întâlnire a grupului de lucru Via Campesina pe tema migrației și a muncitorilor zilieri din agricultură. Iulian a oferit mai multe detalii despre amploarea fenomenului migrației în agricultură, rolul României în acest context, cât și soluții propuse în timpul grupului de lucru care să fie explorate în viitor. Membrii Eco Ruralis au împărtășit din experiența proprie de muncă în alte state sau cunoscute din satele lor, fiind de acord că este o temă de luat în seamă atunci când vorbim despre agricultura românească.
Cu implicarea deosebită a sătenilor din Țopa, ne-am bucurat cu toții de preparate gătite din produse locale, de dansuri și muzică asigurate de ansambluri din Țopa și satul învecinat Boiu, dar și de o expoziție de obiecte, tesături și unelte vechi culese din gospodăriile și podurile caselor localnicilor din zonă.
În ultima zi a Adunării Generale, familia Cismaș a găzduit un tur al fermei Țopa pe care o administrează, împărtășind din experiența personală ca producători agroecologici de hrană și promotori ai agriculturii țărănești, continuând astfel discuțiile despre bucuria de a fi țărani, dar și despre obstacolele întâmpinate.