Agroecologia, alternativa la Revoluția Verde

articol de opinie scris de Lars Veraart, țăran din satul Alunișu

Sistemele agricole industriale au fost cândva celebrate ca fiind ultima soluție pentru a hrăni populația lumii în continuă creștere. A fost numită “Revoluția Verde”.

Însă, s-a dovedit că nu a fost atât de verde pe cât a sunat. O consecință esențială printre multe altele a fost expansiunea deșertificării și a despăduririlor. Eșecurile și consecințele catastrofale sunt nenumărate, revoluția verde contribuind masiv la tendințe precum intoxicarea mediului, sărăcirea solului, extincții în masă și astfel pierderea biodiversității, poluarea apei, solului și a aerului, utilizarea intensivă a combusibililor fosil, schimbări climatice, foamete, subnutriție, dar și obezitate, inegalitate socială, mai mare urbanizare șamd.

Având în vedere aceste dovezi incredbile și de necontestat, agroecologia devine din ce în ce mai populară ca o alternativă reală la revoluția verde. Cum tot mai mulți oameni, dar și organizații și guverne încep să înțeleagă eșecurile agriculturii industriale, se caută răspunsuri pentru cum aceste sisteme au nevoie să se schimbe. Această situație ar putea însemna vești bune pentru producătorii de hrană la scară redusă, țăranii, întrucât ei se află în centrul sistemelor alimentare agroecologice.

Totuși, de când agroecologia devine tot mai cunoscută, riscăm ca principiile și conceptele agroecologiei să fie preluate repede de mari jucători ai agriculturii industriale și ca țăranii să fie din nou împinși deoparte.

Aceasta este învățătura centrală a acestui articol: noi, țăranii, trebuie să fim foarte vigilenți ca modalitățile și cuvintele noastre să nu fie preluate și utilizate altfel decât ne dorim. Pentru a ne menține integritatea, va fi necesar să fim conștienți că agroecologia este o practică, o știință și o mișcare și nu doar un nume pe care unii l-ar putea folosi pentru a își spăla imaginea unui sistem care nu mai funcționează.

Agroecologia este o practică. Acest lucru înseamnă că țăranii lucrează cu natura și nu împotriva ei, pentru a produce hrană. Noi, țăranii, suntem adevărații practicanți ai agroecologiei și trebuie să fim conștienți de acest lucru. Foarte ușor industria poate include agricultura de precizie sau inovațiile de înaltă tehnologie sub umbrela agroecologiei și astfel reveni la același mod de a face agricultură ca până în prezent.

Agroecologia este o știință, incluzând toată cercetarea și învățarea care se desfășoară în câmpuri, cât și în universități. Observațiile din câmp realizate de țărani și cunoașterea care vine împreună cu ele sunt extrem de bogate și au nevoie să fie incluse și recunoscute ca fiind valoroase. Școlile în care se transmit cunoștințe de la țăran la țăran au nevoie să fie susținute și promovate, pentru a oferi agroecologiei o șansă reală. În ceea ce privește agricultura și alimentația, tot mai des, studiile universitare fiind finanțate de industriile dominante sunt părtinitoare și nu obiective.

Agroecologia este o mișcare activă la nivelurile social și politic. Mișcarea constă într-un număr mare de organizații și oameni din societatea civilă. Țăranii împing constant conceptul agroecologiei pe agenda politică și pentru a își apăra propriile drepturi. Avem nevoie de un efort constant pentru ca agroecologia să devină tot mai semnificativă și nu un instrument al companiilor de agribusiness.

Vizită în grădinile membrilor Eco Ruralis, 2018, jud. Buzău

Așadar, pentru a menține agroecologia în mâinile țăranilor, noi trebuie să fim tot mai conștienți de riscurile și amenințările din partea sectorului de agribusiness. Această amenințare nu ne privește doar pe noi, ci întreaga lume, așa cum o cunoaștem azi. Iar noi trebuie să ne unim și să acționăm pentru ceea ce este al nostru.

Ce putem învăța și aplica din mișcarea țărănească La Via Campesina, din care face parte și asociația noastră?

  1. Să creăm școli de agroecologie peste tot. În cadrul lor, învățarea de la țăran la țăran poate extinde cunoașterea noastră și da naștere și mai multor ferme la scară redusă;

  2. Să ne activăm și să ne implicăm în mișcările sociale pentru a deveni o voce mai puternică și unitară, care pe de-o parte construiește către viziunea pe care o vrem și, pe de alta, reprezintă un răspuns la amenințările agriculturii industriale de a ne acapara conceptele.

Agroecologia este o alternativă puternică la revoluția verde atât timp cât va rămâne în mâinile țăranilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *