Adunarea generală Eco Ruralis 2018

Cluj-Napoca a fost anul acesta locul de întâlnire a membrilor asociației noastre pentru Adunarea Generală Anuală Eco Ruralis, care s-a desfășurat între 20 și 21 octombrie, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate al Universității de Agronomie.

A fost o reuniune foarte plină de energie și cu o participare diversă din 19 județe, de la membri mai vechi ai asociației la membri care ne-au cunoscut pentru prima dată, de la țărani cu experiență în până la tineri, nou-intrați în agricultură și entuziaști, cu toții deschiși către discuții și planuri constructive și schimburi de cunoștințe de tot felul.

Programul s-a întins pe două zile, în care am avut timp atât pentru prezentări și discuții, cât și pentru activități mai practice și de conectare între membri.

Prima zi a debutat cu raportul activității asociației de-a lungul anului 2018. Membrii Comitetului de Coordonare au prezentat acțiunile pe care le-am organizat sau desfășurat împreună cu aliații mișcării țărănești și stadiul actual al problematicilor care ne privesc: Dreptul la Semințe, Dreptul la Pământ, Dreptul la Piață, Politica Agricolă Comună, Migrația rurală, Agroecologia, Drepturile Țăranilor și organizarea noastră politică la nivel național și european. Au fost prezentate proiectele aflate în derulare printre care și proiectul recent lansat proiectul Horizon2020 BOND – Bringing Organizations & Network Development to higher levels in the Framing sector in Europe. Prezentările au fost urmate de discuții efervescente în plen, care au condus către noi idei.

La propunerea Comitetului, am decis crearea unor liste de discuții prin e-mail pentru câteva subiecte noi, și anume: migrație rurală, dreptul la piață, Politica Agricolă Comună, agroecologie, precum și prosperitate, temă ridicată de membra Iulia Lung pentru reflecție în lunile următoare și acțiune la nivel colectiv. Listele de discuții sunt deschise tuturor membrilor asociației, care doresc să coopereze în cadrul Eco Ruralis pentru educare, promovare și acțiune în comun pe subiectul respectiv.

Trimiteți un e-mail la adresa membri@ecoruralis.ro, cu mențiunea listei de discuții din care doriți să faceți parte și echipa de la biroul din Cluj o să vă sprijine în acest sens.

În a doua parte a programului, au avut loc întâlnirile Grupurilor de Lucru pentru Dreptul la Semințe și Dreptul la Pământ, urmate de un schimb de semințe și cunoștințe țărănești. Așa cum suntem obișnuiți, atmosfera a fost foarte vie, au fost împărtășite nenumărate varietăți de semințe, dar și butași sau stoloni. În același timp, într-un alt spațiu al sălii, a avut loc un atelier de pictură pe apă, cu îndrumarea Adelei Dumitriu. Picturile fiecăruia au devenit mai apoi broșe sau magneți de frigider Eco Ruralis personalizați. Seara s-a încheiat cu muzică, dans și povești între membri.

A doua zi, o parte dintre participanți au vizitat Fabrica de Iaurt a Universității de Agronomie și au degustat produsele lor, în timp ce restul membrilor au continuat discuțiile începute în ziua precedentă pe tema semințelor.

Întorși în plen, am avut prezentarea bugetului asociației și a calendarului evenimentelor viitoare. Ultima sesiune a fost dedicată împărtășirii de către membri a experiențelor și inițiativelor din satele și zonele lor. Am vorbit intens despre migrație, despre condițiile de muncă ale muncitorilor agricoli, despre situația satelor îmbătrânite și izolate, însă am și cunoscut mai multe despre ferma Bio-Bogdănița din jud. Vaslui, a tinerei țărănci Anca Ursu, plină de entuziasm și motivație.

Cu fiecare an, asociația noastră crește, devine tot mai puternică, atât în conștiința sa politică, cât și în acțiuni.

Iar acest lucru îl observăm în:

  • relațiile tot mai numeroase de cooperare între membri, prin schimburi de semințe, sfaturi, activități și planuri comune;

  • înțelegerea tot mai profundă a dimensiunii sociale, economice și politice a țăranului – ca om, ca producător de hrană, membru al unei comunități rurale și culturale, contributor la bunăstarea consumatorilor, a mediului, a statului;

  • înțelegerea faptului că prin organizarea noastră în cadrul asociației facem față împreună valului constant de agresiune sau de populism asupra țăranilor, dar ne și creăm propriile șanse către acel trai pe care îl dorim și îl promovăm prin agricultura agroecologică.


Note:

Fotografii de la Adunarea Generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *