Salvați fermierii și albinele!

Asociația Eco Ruralis sprijină inițiativa cetățenească europeană (ICE) „Salvati albinele si fermierii”!

Săptămâna aceasta, s-a lansat o campanie la nivel european pentru interzicerea pesticidelor, transformarea agriculturii și salvarea albinelor și a naturii. Dacă această inițiativă va strânge un milion de semnături de susținere până în septembrie 2020, Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor acestei campanii. ICE cere Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative pentru:

1. Eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035 astfel: reducerea folosirii în UE a pesticidelor sintetice cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge în 2035 la o agricultură 100% lipsită de pesticide sintetice;

2. Restaurarea biodiversității: restaurarea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât fermele să devină un vector al recuperării biodiversității;

3. Sprijinirea fermierilor în tranziție: reforma agriculturii prin prioritizarea agriculturii la scară mică, diversă și durabilă, sprijinind o creștere rapidă a practicilor agroecologice și organice și permițând atât formarea profesională a agricultorilor cât și cercetarea independentă în domeniul agriculturii fără pesticide și OMG.

În România, această campanie este coordonată de ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România, cu sprijinul asociației Eco Ruralis.

„Noi, țăranii și țărăncile din România, în calitate de mici producători, suntem mândri să susținem această initiativă. Reducerea pesticidelor este urgentă și necesară iar tânăra generație ne cere să acționăm pentru rezolvrea crizei climatice. Trebuie să avem curajul să rupem dependența sectorului agricol de marile companii poluatoare. Suntem capabili să hrănim societatea prin agroecologie, producând hrană curată, protejând albinele, biodiversitatea agricolă și natura, sănătatea noastră și ‘a semenilor noștri. Facem apel către țărani, țărănci și toate persoanele care lucrează în mediul rural, să se mobilizeze pentru strângerea semnăturilor necesare acestei inițiative cetățenești europene.” declară Szocs Boruss Miklos Attila, președinte al asociației Eco Ruralis.

Pe plan internațional, oamenii de știință cer măsuri radicale și urgente pentru a stopa colapsul naturii. Un sfert din animalele sălbatice ale Europei sunt grav amenințate, jumătate din siturile noastre naturale sunt în situație precară, serviciile ecosistemice (contribuțiile directe și indirecte ale ecosistemelor la bunăstarea umană) se deteriorează.

Între timp, milioane de fermieri sunt striviți de prețurile neechitabile, de lipsa de sprijin politic și de marile corporații. Patru milioane de ferme mici au dispărut între 2005 și 2016 în UE.

Website-ul oficial al Initiativei, unde se pot colecta semnaturi online: www.savebeesandfarmers.eu

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați: ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România, www.romapis.org, office.romapis@gmail.com, tel. 0744.477.987 sau 0744.823.628 și Asociația Eco Ruralis, www.ecoruralis.ro, ecoruralis@gmail.com, tel. 0264.599.204

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *