Manifestul țărăncilor de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii

De 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, noi, femeile organizate în asociația Eco Ruralis, transmitem că suntem mândre să fim țărănci! Cu această ocazie, reamintim tuturor că nu există suveranitate alimentară fără feminism rural și reafirmăm angajamentul nostru pentru construirea unei mișcări feministe rurale și solidare, din gospodăriile și câmpurile noastre și până la cele mai înalte structuri politice.

Noi, țărăncile și alte femei din mediul rural, avem un rol esențial în bunăstarea familiilor și comunităților noastre. De-a lungul timpului, am contribuit la economia rurală, la viața socială și culturală și am fost implicate în producția de hrană și în administrarea bunurilor naturale comune, precum solul, apa, semințele șamd.

În ciuda contribuției noastre fundamentale, în mod istoric, ne-au fost refuzate sau nerecunoscute pe deplin accesul egal la pământ, la educație, la resurse și servicii financiare, la luarea deciziilor și la protecție socială, deseori nenumărate dintre noi fiind victime ale violenței și diferitelor forme de discriminare.

Cu atât mai mult, în timpul pandemiei de Covid-19 și a măsurilor luate de guvern, prăpastia inegalităților și sărăciei s-a adâncit, iar noi, femeile, am fost și suntem încă printre cele mai grav afectate. Simțim presiunea dependenței economice, a izolării în gospodăriile noastre și suntem zilnic martore la abuzurile și violența domestică, politică și instituțională. Criza sanitară a expus încă o dată problemele structurale grave ale sistemului, care neagă sau refuză accesul și dreptul la sănătate al femeilor, și în special al celor din mediul rural, prin marginalizarea, ignorarea sau respingerea lor. La marginea societății, nu ne vom simți niciodată în siguranță!

De asemenea, criza alimentară a arătat cât de fragilă este securitatea noastră alimentară locală. Deficitul de alimente, specularea prețurilor alimentelor, exploatarea muncitoarelor migrante, închiderea piețelor agroalimentare, toate arată că avem nevoie de un nou sistem agro-alimentar. Noi, țărăncile, respingem agricultura industrială și oferim agroecologia țărănească drept soluție la crizele și sistemul actuale. Agroecologia țărănească este modul nostru de viață și viziunea de viitor, care se clădește pe relații între noi și cu natura, bazate pe respect reciproc și încredere, incluziune, egalitate, non-discriminare și cooperare pentru a prospera împreună.

Ne dorim un prezent și un viitor mai bun pentru noi și fiicele noastre, în care ne este recunoscută și recompensată munca și în care ne bucurăm pe deplin și în egală măsură de toate drepturile și libertățile fundamentale. Vrem să nu mai fim marginalizate, ci să putem participa nestingherit și să beneficiem de dezvoltarea economică, socială, politică și culturală rurală la care contribuim.

Prin asociația Eco Ruralis ne propunem să creăm și să revendicăm propriile spații de manifestare, de reflecție și de acțiune în satele și grupurile noastre, în viețile de zi cu zi la câmp sau la locurile noastre de muncă, precum și în deciziile și politicile publice locale, regionale și naționale, care ne privesc și ne afectează viața. Ne propunem să mobilizăm conștiința cât mai multor femei, să denunțam injustițiile și violențele și să împingem structurile statului să facă pași istorici înspre sprijinirea reală a femeilor.

De 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, vaccinul împotriva virusului patriarhatului și capitalismului sunt feminismul și solidaritatea!

Afișe pentru promovarea drepturilor țărăncilor și tuturor femeilor din mediul rural:

Afiș 1   |   Afiș 2   |   Afiș 3   |   Afiș 4   |   Afiș 5   |   Afiș 6   |   Afiș 7

Video de promovare a drepturilor țărăncilor și tuturor femeilor din mediul rural

 


Declarația Națiunilor Unite privind drepturile țăranilor și a altor persoane care lucrează în mediul rural

Articolul 4 – Dreptul femeilor:

1. Statele vor lua toate măsurile necesare pentru a elimina toate formele de discriminare împotriva țărăncilor și a altor femei care lucrează în mediul rural și pentru a promova autonomia acestora pentru a se asigura, pe baza egalității între bărbați și femei, că se bucură pe deplin și în egală măsură toate drepturile omului și libertățile fundamentale și că sunt în măsură să urmărească, să participe și să beneficieze de dezvoltarea economică, socială, politică și culturală rurală.

2. Statele trebuie să se asigure că țărăncile și alte femei care lucrează în zonele rurale beneficiază fără discriminare de toate drepturile omului și libertățile fundamentale prevăzute în prezenta declarație și în alte documente internaționale pentru drepturile omului, inclusiv următoarele drepturi:

(a) Să participe în mod egal și eficient la planificarea și implementarea dezvoltării la toate nivelurile;

(b) Să aibă acces egal la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală, inclusiv facilități de informații, consiliere și servicii de sănătate adecvate și servicii de planificare familială;

(c) Să beneficieze direct de programele de securitate socială;

(d) Să aibă acces la toate tipurile de formare și educație, formale sau non-formale, inclusiv formare și educație referitoare la alfabetizarea funcțională și să beneficieze de toate serviciile comunitare și de extensie pentru a-și îmbunătăți abilitățile tehnice;

(e) Organizarea de grupuri, asociații și cooperative de ajutor personal, în vederea obținerii unui acces egal la oportunități economice prin angajare sau muncă independentă;

(f) Să participe la toate activitățile comunității;

(g) Să aibă acces egal la servicii financiare, credite și împrumuturi agricole, facilități de comercializare și tehnologie adecvată;

(h) Să aibă acces egal la utilizarea și gestionarea terenurilor și resurselor naturale, și să primească tratament egal sau prioritar în reformele funciare și agrare și în proiectele de relocare a terenurilor;

(i) Să aibă un loc de muncă decent, să se bucure de salarii egale, să beneficieze de protecție socială și să aibă acces la activități generatoare de venituri;

(j) Să fie acoperit de toate formele de violență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *