Europa are nevoie de țărani

De Ziua Internațională a Țăranilor și Țărăncilor, reamintim că Europa are nevoie de țărani pentru a creste reziliența sistemelor agricole și alimentare, pentru a face față provocărilor schimbărilor climatice, a crizelor sanitare și sociale și pentru a contribui la o tranziție cât mai rapidă la agroecologie și suveranitate alimentară.

Însă, printre măsurile concrete necesare care trebuie avansate și implementate în acțiuni concrete se numără recunoașterea dreptului țăranilor la semințe, precum și, în agală măsură, menținerea cadrului legislativ actual care reglementează cu strictețe Organismele Modificate Genetic.

Noile Organisme Modificate Genetic reprezintă o pistă falsă pentru rezolvarea provocărilor cu care ne confruntăm și un vechi discurs în haine noi, care are în spate aceeași abordare a agriculturii industriale, a monculturilor și controlului asupra semințelor în mâna câtorva actori, cu riscuri neprevăzute pentru sănătatea umană, a animalelor și mediului.

În prezent, țăranii sunt cei care încă asigură cea mai mare parte a hranei la nivel global, fără varietăți brevetate și OMG-uri, iar semințele locale sunt cu adevărat o cale pentru a menține biodiversitatea în ritmul ei natural.

Vă invităm să citiți materialul de mai jos, care cuprinde mai multe informații și solicitări ale Via Campesina Europa și ale Eco Ruralis față de OMG-uri și Dreptul la Semințe al țăranilor.

Materialul poate fi și descărcat, apăsând AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *