Astăzi, o amplă coaliție de 162 de organizații ale societății civile, asociații țărănești și întreprinderi economice din care și Eco Ruralis face parte, a trimis o scrisoare deschisă către vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin intermediul căreia solicită Uniunii Europene să se opună oricăror tentative de slăbire a legislației europene referitoare la Organismele Modificate Genetic (OMG). Toate organismele derivate din noile tehnici de editare genetică trebuie reglementate în concordanță cu legislația europeană în vigoară cu privire la OMG și, de asemenea, trebuie asigurat un nivel înalt de protecție a drepturilor țăranilor și consumatorilor de a alege ceea ce cultivă și consumă.
Scrisoarea integrală este disponibilă mai jos, alături de lista semnatarilor, precum și atașată AICI.
Stimate dle Vice-președinte al Comisiei Europene Frans Timmermans,
În calitate de organizații ale societății civile și din domeniul economic, ne exprimăm îngrijorarea profundă față de încercările de a nu supune reglementărilor noua generație de culturi și animale modificate genetic (MG), obținute prin noi tehnici de editare a genomului[i], precum CRISPR/Cas.
Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a decis că o nouă generație de Organisme Modificate Genetic trebuie să se supună legilor actuale ale UE privind OMG-urile.[ii] Excluderea lor din Directiva UE privind OMG-urile “ar compromite obiectivul protecției urmărit de Directivă și ar eșua în respectarea principiului precauției pe care aceasta urmărește să îl implementeze”, conform Curții (partea 53 a deciziei).
Industria de biotehnologie din agricultură declară că aceste organisme modificate genetic conțin doar mici schimbări ale ADN-ului, care ar putea apărea și în mod natural, drept pentru care nu expun niciun risc. Totuși, publicații științifice arată că noile tehnici de editare genetică permit realizarea de schimbări genetice semnificative și că acestea pot fi foarte diferite de cele care au loc în natură.[iii] Produsele obținute prin tehnici genomice sunt noi, iar procesul tehnic este fundamental diferit de tehnicile tradiționale de ameliorare și de aceea produsele tehnicilor genomice sunt protejate de brevete. Mai mult, noile tehnici de editare genetică pot cauza o serie de modificări genetice nedorite, care pot duce la producerea de noi toxine sau alergeni sau la transferul de gene rezistente la antibiotic.[iv] De asemenea, chiar și editările intenționate pot rezulta în trăsături îngrijorătoare în ceea ce privește siguranța alimentară și bunăstarea animalelor și a mediului.[v]
Aplicarea noilor tehnici genomice pentru ameliorarea în zootehnie ridică de asemenea îngrijorări etice și de bunăstare a animalelor. Acestea, printre altele, se datorează numărului mare de animale necesitate în faza de testare pentru producerea de urmași viabili și a lipsei predictibilității sau stabilității editărilor realizate pe animale. [vi] Astfel, editarea genetică a animalelor, plantelor sau microorganismelor, utilizând noi tehnici genomice, prezintă un pericol pentru consumatori, bunăstarea animalelor și a mediului înconjurător.
În calitatea dvs. de Vice-președinte al Comisiei Europene, veți fi implicat în trei procese viitoare de luare a deciziilor, relevante pentru acest subiect. În acest sens, vă solicităm să luați măsuri astfel încât a.) toate organismele derivate din tehnici genomice să continue să fie reglementate în concordanță cu actualele standarde UE în privința OMG, b.) produsele rezultate din ele să nu ajungă în mod ilegal în lanțul nostru alimentar și c.) Uniunea Europeană să adopte o poziție clară împotriva eliberării în mediu a organismelor obținute prin gene drive.
(1) Decizia Comisiei în privința reglementării noilor tehnici genomice
Comisia Europeană trebuie să își stabilească viziunea cu privire la viitoarele reglementări a noilor tehnici genomice până la finalul lunii aprilie, în baza unui studiu realizat intern și mandatat de Consiliul de Miniștri.[vii] Comisarul responsabil, Stella Kyriakides, pare să considere tehnologia de editare genetică drept o cale către consolidarea sustenabilității agriculturii. Suntem îngrijorați că ar dori propunerea unei excluderi a anumitor tehnici genomice din legislația actuală europeană privind OMG, conform propunerii industriei de biotehnologie.
Nu este realist să ne așteptăm ca noile tehnici genomice să contribuie la reducerea impactului negativ al agriculturii asupra mediului și climei. Promisiunile de a crea culturi modificate genetic rezistente la secetă și de a reduce nevoia de pesticide sunt vechi precum este și tehnologia de editare genetică însăși.[viii] Aceste promisiuni au eșuat, în special pentru că obținerea unor producții stabile într-un mediu instabil este mai mult rezultatul unor practici agricole solide și a semințelor adaptate local, iar exemple de succes în acest sens sunt nenumărate.[ix] Mai mult, produsele obținute din tehnici genomice sunt protejate de brevete. Brevetele asupra semințelor au consecințe economice negative pentru sectorul agricol, inclusiv monopolizarea și concentrarea pe piața semințelor.
-
Vă solicităm să vă opuneți oricărei slăbiri a normelor UE privind OMG și să garantați aplicarea deplină a deciziei Curții Europene de Justiție din 25 iulie 2018, în acord cu principiul precauției. Pentru a obține acest lucru, Comisia trebuie să sprijine eforturile statelor membre de a preveni contaminările ilegale ale importurilor în Uniunea Europeană cu culturi modificate genetic neautorizate și create prin noi tehnici genomice.[x]
(2) Regresia anuntață a Marii Britanii în privința standardelor referitoare la OMG
Guvernul Marii Britanii derulează o consultare publică referitoare la includerea sau excluderea noilor tehnici de ameliorare, inclusiv inginerie genetică, în definirea Organismelor Modificate Genetic. În cazul în care actuala lor definiție se va schimba, în mod cert standardele lor naționale de sănătate și de mediu vor fi slăbite în comparație cu cele ale Uniunii Europene.[xi]
-
Vă solicităm să sprijiniți un răspuns puternic din partea Comisiei Europene la adresa consultării derulate de Marea Britanie în privința unei posibile schimbări în legislație, ceea ce ar reprezenta o încălcare clară a principiului de non-regresie al Acordului comercial si de cooperare dintre UE și Marea Britanie. Vă rugăm să solicitați guvernului Marii Britanii să renunțe la planurile sale sau să înfrunte consecințele cu privire la viitorul comerț cu produse agricole dintre UE și Marea Britanie.
(3) Poziția UE privind reglementarea la nivel global a organismelor obținute prin gene drive
O îngrijorare concretă în privința aplicării noilor tehnici genomice sunt gene drive. Această tehnologie poate edita genetic, decima și eradica populații întregi de organisme sălbatice, dintre care în proporție covârșitoare insecte. [xii] Într-o perioadă de crize ecologice, când un milion de specii sunt amenințate, nu putem pur și simplu experimenta cu o tehnologie care a fost denumită “extincție la cerere”. [xiii] Un prim sondaj reprezentativ, derulat printre cetățenii din opt state membre ale UE, arată un nivel mare de opoziție și un grad mic de sprijin față de utilizarea tehnologiei gene drive în mediul înconjurător.[xiv]
Comisia Europeană a declarat că dorește să fie lideră în apărarea naturii, poziție reprezentativă pentru UE în viitoarele negocieri din cadrul Convenției ONU pentru Diversitate Biologică și Protocolul de la Cartagena.
-
Vă solicităm să sprijiniți un moratoriu la nivel global privind eliberarea în mediu a organismelor obținute prin ‘gene drive’, bazat pe motive de precauție la nivel internațional, așa cum a fost înaintat apelul în Parlamentul European.[xv]
Domnule Vice-Președinte al Comisiei Europene, rezultatele acestor trei procese politice vor determina siguranța lanțului nostru alimentar și viitorul sănătății mediului și climei. Vă solicităm să garantați că decizia Curții Europene de Justiție va fi integral implementată. Ne bazăm pe Domnia voastră să susțineti principiul precauției, să apărați un nivel înalt de protecție și dreptul țăranilor și al consumatorilor deopotrivă să aleagă ce cultivă și consumă. Acest lucru presupune ca toate noile tehnici genomice să fie reglementate, analizate temeinic din perspectiva riscului și etichetate.
Semnatari:
Internațional
Biodynamic Federation
Demeter International
FIAN International
Navdanya International
Europa
Corporate Europe Observatory
European Coordination Via Campesina (ECVC)
Forum Civique Européen
Four paws
Friends of the Earth Europe
Greenpeace
IFOAM Organics Europe
Pesticide Action Network Europe
Slow Food Europe
WeMove Europe
Austria
Arche Noah
GLOBAL 2000 – Friends of the Earth Austria
ÖBV-Via Campesina Austria
Belgia:
Agroecology In Action
Amis de la Terre Belgique
BioForum
Boerenforum
CNCD-11.11.11.
FIAN Belgium
FUGEA (Fédération Unie de Groupements d’éleveurs et d’agriculteurs)
Inter Environnement Wallonie (IEW)
Libère Terre, association citoyenne et paysanne
Mouvement d’action paysanne (MAP)
Natagora Nature & Progrès Belgique
Quinoa
Réseau Meuse Rhin Moselle pour les semences paysannes et citoyennes
Terre-en-vue
UNAB Union des Agrobiologiqtes belges
Velt
Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
Vitale Rassen
vzw Climaxi Wervel
Croația:
Croatian Organic Farmers Associations Alliance – HSEP
Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia
ZMAG
Cipru
FoE Cyprus
Republica Cehă
Demeter Czech & Slovak Republic
Hnutí DUHA – Friends of the Earth Czech Republic
Members of S-0-S Slovenský ochranársky snem: Barborjak Sabina, Guldan Fero, Homolová Zuzana, Huba Mikuláš, Hudeková Zuzana, Kalašová Gabika, Lacinová Ľubica, Líška Branislav, Medal Richard, Medalová Klaudia, Nvota Juraj, Pačenovský Samuel, Párnická Soňa, Pavlovská Patrícia, Peciar Tomáš, Pifko Henrich, Szabó Štefan, Szabová Lucia, Šremer Pavel, Topercer Ján, Trubíniová Ľubica, Veverka Miloš, Zamkovský Juraj, Ziman Pavol, Kolková Ľubica
STUŽ – Společnost pro trvale udržitelný život
Danemarca:
Dansk Vegetarisk Forening
Demeterforbundet i Danmark
Foreningen for Biodynamisk Jordbrug
Frie Bønder Levende Land
Grøn Hverdag
Landsforeningen Praktisk Økologi
NOAH – Friends of the Earth Denmark
Slow Food København
Finlanda:
Biodynaaminen yhdistys – Biodynamiska föreningen
Esvy
Franța:
Confédération paysanne
Demeter France
MABD Mouvement de l’Agriculture Biodynamique
Objectif Zéro OGM
OGM Dangers
Pollinis
Sciences Citoyennes
Terres d’abeilles
Germania:
BUND – Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e.V.
Kulturpflanzen- und Nutztiervielfalt e.V.
Apfel Gut e.V.
Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL) e.V.
Bioland
BOLW
Bundesverband Gruene Liga
Demeter e.V.
Fördergemeinschaft Ökologischer Obstbau (FÖKO e.V.)
Fruchtwechsel e.V.
GLS Bank
Interessengemeinschaft für gentechnikfreie Saatgutarbeit (IG Saatgut)
Naturland
Save Our Seeds
Slow Food Germany
Umweltinstitut München Verbraucherzentrale Bundesverband e.V.
Zukunftstiftung Landwirtschaft
Grecia:
Alternative Community Peliti
Association of Organic Farmers of Northern Greece
Dimitra”Organic farmers association of Ilia
Organic Markets of Attica
Ungaria:
Biodinamikus Közhasznú Egyesület
Fenntarthatóság Felé Egyesület / Towards Sustainability Association
Hungarian Research Institute of Organic Agriculture – OMKi
Közép-magyarországi Zöld Kör
Magyar Természetvédők Szövetsége / Friends of the Earth Hungary
Irlanda:
ISPCA Italy
Demeter Italia
Italian Association of Organic Agriculture (AIAB)
Slow Food Italia
Asociazione Rurale Italiana (ARI)
Letonia:
Permakultura
Lituania:
Gamtinės Žemdirbystės Institutas
Lietuvos biodinaminės žemdirbystės ir perdirbimo asociacija Biodinamika LT
Vytautas Magnus University Agricultural Academy
Luxemburg:
Oikopolis Groupe
SEED Luxembourg asbl
Vereenegung fir Biolandwirtschaft Lëtzebuerg a.s.b.l.
Malta:
FoE Malta
Nadir
Olanda:
Slow Food Netherland
Stichting Demeter
Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding
Norvegia:
Biologisk-dynamisk Forening
Polonia:
Demeter Polska
Ekoland lubelski
Fundacja Mała Wielka Zmiana
Fundacja Rolniczej Różnorodności Biologicznej AgriNatura
Fundacja Strefa Zieleni
Fundacja Zielone Swiatło
Instytut Spraw Obywatelskich/The Civil Affair Institute
Społeczny Instytut Ekologiczny
Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO
Stowarzyszenie producentów ekologicznych EKOŁAN
Zielone Wiadomości
Portugalia:
AEPGA – Associação para o Estudo e Protecção do Gado Asinino
Circulos de Sementes
CNA – Confederação Nacional da Agricultura
Confederacao Nacional Da Agricultura
GAIA-Environmental Action and Intervention Group
Movimento Cívico Ar Puro
NDMALO-GE
Palombar – Associação de Conservação da Natureza e do Património Rural
Parents for Future Portugal
Plataforma Transgénicos Fora
Rede para o Decrescimento
Térrea – Associação para a Cultura, o Desenvolvimento Sustentável e a Cidadania
TROCA-Plataforma por um Comércio Internacional Justo
Wakeseed ZERO, Associação Sistema Terrestre Sustentável
România:
Eco Ruralis
Hosman Durabil
Slovacia:
Aeternus vita
Agro-eko fórum
Centrum environmentálnych aktivít-CEA
CEPTA – Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy
Druživa
EKOTREND Slovakia – Zväz ekologického poľnohospodárstva
Members of S-0-S Slovenský ochranársky snem (Slovak Conservation Assembly): Barborjak Sabina, Guldan Fero, Homolová Zuzana, Huba Mikuláš, Hudeková Zuzana, Kalašová Gabika, Lacinová Ľubica, Líška Branislav, Medal Richard, Medalová Klaudia, Nvota Juraj, Pačenovský Samuel, Párnická Soňa, Pavlovská Patrícia, Peciar Tomáš, Pifko Henrich, Szabó Štefan, Szabová Lucia, Šremer Pavel, Topercer Ján, Trubíniová Ľubica, Veverka Miloš, Zamkovský Juraj, Ziman Pavol, Kolková Ľubica
Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO
SLOBODA ZVIERAT
Slow Food Pressburg
SOSNA
Spoločnosť pre trvalo udržateľný život- Society for Sustainable Living Slovakia
VČELÁRSKY EKOLOGICKÝ SPOLOK SLOVENSKA
Zóny bez pesticídov
Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností
Žyvot Rusyna
Slovenia:
EkoSemena – OrganicSeeds Institute&Semenjalnica
Umanotera
Združenje Demeter Slovenija
Spania:
Amigos de la Tierra
Suedia:
NordBruk
Svenska Demeterförbundet
Marea Britanie:
Biodynamic Association Certification UK
Econexus
GM Watch
Land Workers’ Alliance