Webinar: Integrarea Drepturilor Țăranilor la Semințe în legislația europeană

Cu ocazia lansării celei mai noi publicații intitulate Integrarea Drepturilor Țăranilor la Semințe în legislația europeană, Confederația Europeană Via Campesina (ECVC) organizează în data de 3 noiembrie 2021, de la ora 11:00 (ora României) un eveniment online despre implementarea drepturilor fundamentale ale țăranilor la semințe în Europa.

Webinarul se va desfășura pe platforma ZOOM, iar înregistrarea participării se poate realiza la acest link: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_t5gSk9RoSyimdAUKIQ8pNg

Aceste drepturi, legal recunoscute în Tratatul Internațional privind Resursele Fitogenetice pentru Hrană și Alimentație (ITGRFA), sunt puse în evidență începând din decembrie 2018 de articolul 19 al Declarației Drepturilor Țăranilor, Țărăncilor și ale altor Persoane care lucrează în mediul rural (UNDROP), adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

La aproape trei ani de la adoptarea UNDROP, acest eveniment reprezintă o oportunitate pentru mișcările țărănești europene să estimeze implementarea acestor drepturi în Uniunea Europeană și să denunțe cadrele legislative care împiedică respectarea lor. Webinarul își propune de asemenea să avanseze solicitările ECVC pentru un cadru legislativ coerent, inclusiv propuneri concrete pentru crearea unui cadru separat pentru sistemele țărănești de semințe. Cu această ocazie, diferiți reprezentanți ai asociațiilor membre ECVC vor împărtăși din experiența lor practică în sistemele semincere țărănești din țările lor și despre obstacolele pe care le întâmpină în legislația națională.

În contextul revizuirii actuale a legislației europene privind comercializarea semințelor și a studiului de impact al Comisiei Europene privind ‘noile tehnici genomice’, drepturile țăranilor la semințe trebuie plasate în centrul acestor discuții.

Program:

  • Introducere, Alessandra Turco, ECVC
  • Prezentarea publicației Integrarea Drepturilor Țăranilor la Semințe în legislația europeană, Guy Kastler, membru al Grupului de Lucru ECVC pe tema Semințelor
  • Mărturii: experiențe practice din diverse sisteme semincere țărănești
    • Victorio Dominguez, membru al SOC-SAT (Spania) și ECVC
    • Ramona Duminicioiu, membră a Eco Ruralis (România) și ECVC
  • Sesiune de întrebări și răspunsuri
  • Concluzii, Antonio Onorati, membru al Grupului de Lucru ECVC pe tema Semințelor

Webinarul va beneficia de interpretare simultană în limbile engleză, franceză și spaniolă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *