Vizită de lucru și schimb de experință pentru femeile din rural în Serbia

A treia întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ WORA, dedicat femeilor din mediul rural, a fost organizată de Ama Centar. Vizita a reunit reprezentate ale celor 4 asociații partenere în satul Seca Reka din vestul Serbiei, între 21 și 24 mai. Tema întâlnirii a fost antreprenoriatul femeilor din mediul rural, precum și folosirea tehnologiilor de informații și comunicare pentru dezvoltarea inițiativelor lor.

Prima jumătate a zilei de 22 mai a fost dedicată întâlnirilor interne de proiect. S-au trecut în revistă activitățile deja desfășurate, și s-au planificat cele care urmează. Proiectul se va finaliza în luna august a acestui an.

A doua jumătate a zilei a fost dedicată schimbului de experiență antreprenorială și de bune practici între participante. Eco Ruralis a participat cu o delegație formată din 4 persoane. Loredanei Stoica, producătoare de produse alimentare din fructe și ciuperci din flora spontană a Bucovinei i s-a alăturat Carmen Moldoveanu, consultantă pe proiecte de mediu, apicultoare și administratoare a unei mici pensiuni turistice din zona Covasna. Ele au fost însoție de Ramona Duminicioiu și Anastasia Oprea, de la biroul asociației.

Din partea asociației partenere Kisleptek  din Ungaria au fost prezentate trei proiecte. Kisleptek, proiect centrat pe lanțuri scurte de distribuție alimentară (Ágnes Kőváriné), un proiect de cooperare transfrontalieră între Serbia și Ungaria pentru capacitarea femeilor antreprenoare din mediul rural (Hajnalka Puskás), precum și proiectul Four-Handed Apiary care a dezvoltat o aplicație ce facilitează comunicarea între apicultori și fermieri (Szilvia Sárik). Delegația poloneză a prezentat experiența Annei Gawlik, inițiatoarea aproiectului Sielski Dom I Ogród – o fermă educaționlă de producere a lavandei. Barbarei Kuczynska, producătoare de alimente organice și manager – împreună cu sora sa – al Fermei Ecologice Farat de asemenea și-a împărtășit experiența. Organizatoarele au prezentat activitatea Ama Centar (Maja Reic), precum și gospodăria organică Đorđević – Casa veche a bunicii (Dragana Djordjevic). Gazdele de la Konaci Jankovic ne-au spus de asemenea povestea lor de viață și ne-au hrănit cu savuroasele produse local, tradițional sârbești, din gospodăria proprie.

A urmat apoi prezentarea invitatelor, reprezentante ale Asociației de Femei „Vardanke”. Tinerele din satul sârbesc Varda au impresionat și inspirat participantele cu poveștile lor despre organizare comunitară, reziliență și putere de muncă . Printre reușitele lor se numără deschiderea unei grădinițe – ceea ce le permite mamelor să rămâne active în comunitate, precum și achiziționarea unei ambulanțe pentru satul în care locuiesc – aflat la câțiva zeci de kilometri de primul spital. În continuare am participat la prezentarea Asociației de Fermieri din Subotica, care reprezintă interesele agriculturii și dezvoltării rurale, precum și țăranii din Voivodina. Ziua s-a încheiat cu o plimbare prin împrejurimi și program de socializare.

Ultima zi a întâlnirii a fost dedicată vizitelor în regiune, pentru a cunoaște mai multe inițiative antreprenoriale rurale, în principal inițiate de către femei. Prima oprire a fost la ferma ecologică multigenerațională Bugarinovic, din satul Sevojno, aflat în vestul deluros și pitoresc al Serbiei. După prânzul îmbelșugat oferit de familia Đorđević, am vizitat biserica de lemn din satul Dub, mica fabrică de sucuri naturale condusă de o femeie, precum și vechea moară de apă din localitate. Ziua s-a încheiat cu vizita și cina la Satul Etnografic din Mionica, unde am aflat povestea dezvoltării afacerii de către o tânără femeie. A doua zi ne-am luat la revedere de la celelalte participante – dar nu pentru mult timp, ultimul workshop din proiect urmând să aibă loc în iunie în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *