Documentar ARTE despre agricultura din Europa

Eco Ruralis a participat la realizarea noul documentar “Revoluția Verde | Europa, un continent derutat”, de către postul de televiziune ARTE. Acesta descrie problemele cu care se confruntă Europa din perspectiva producției și consumului de hrană. Cele 500 de milioane de europeni se află într-un moment de cumpănă, în care dificultățile și crizele curente necesită o rezolvare imediată și sustenabilă.

Membrii Eco Ruralis au explicat efectele de inechitate socială pe care le crează distribuția subvențiilor agricole, care ajung într-o măsură covârșitoare în buzunarele marilor firme. Astfel, documentarul notează că în România se află terenul agricol pentru care se primește cea mai mare subvenție din Uniunea Europeană – 10 milioane de Euro anual. În același timp, din cauza faptului că autoritățile naționale au hotărât că terenurile sub 3 ha nu sunt eligibile pentru subvenții, majoritatea gospodăriilor țărănești rămân în continuare fără susținere financiară. Acest lucru duce la o distribuție injustă a fondurilor europene destinate susținerii agricultorilor și fermierilor.

Lipsa de susținere financiară echitabilă, industrializarea agriculturii, și presiunea de a crește producția sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai mulți fermieri europeni renunță la pământurile lor. Rămâne însă întrebarea, cu atât mai acută în contextul schimbărilor climatice și a conflictelor militare, asupra modului sustenabil și responsabil de produce hrană. Documentarul face o călătorie pe întreg continentul pentru a arăta cât de interconectat este sistemul alimentar european. În același timp, țăranii și fermierii intervievați, fie ei din Portugalia, Țările Baltice, Norvegia sau Balcani subliniază că tranformarea sustenabilă și profundă a sistemului alimentar este nu doar necesară, ci și urgentă pentru Europa și europeni. Documentarul prezintă posibilitățile și soluțiile deja existente, din perspectiva de la firul ierbii a țăranilor și fermierilor europeni.

Vă invităm să vizionați gratuit documentarul pe Youtube, în limba franceză sau germană (din păcate nu este disponibilă subtitrare în limba română):

Franceză: La révolution verte | Europe, un continent bouleversé | ARTE

Germană: Wie wir uns ernähren | Europa. Kontinent im Umbruch | ARTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *