
Sursa: www.wikipedia.org
În contextul actual, în care se discută intens despre problema securității alimentare și a crizei alimentare în desfășurare, vă prezentăm o serie de inițiative și soluții puse în practică de cetățeni, fermieri și țărani din Ucraina.
Războiul din Ucraina arată din nou fragilitatea lanțurilor de producție și distribuție de hrană. Criza alimentară și umanitară afectează grav populația ucraineană, fiind nevoie de soluții urgente și pragmatice. Teritoriile ocupate temporar, lipsa de combustibil, distrugerea silozurilor și a depozitelor de alimente, minarea terenurilor agricole și pericolele pe care le implică transporturile de hrană sunt principalele probleme care afectează siguranța alimentară și accesul la hrană al ucrainienilor.
Astfel a apărut, în martie 2022, campania Сади Перемоги/ Grădinile Victoriei. Inițiată de proiectul de ajutor internațional SURGe (Support to Ukraine’s Reforms for Governance), campania este finanțată de Ministerul Afacerilor Internaționale al Canadei și implementat de Alinea International. Campania integral ucraineană vizează utilizarea eficientă a tuturor terenurilor disponibile și alocarea tuturor resurselor pentru cultivarea alimentelor cu scopul de preveni și atenua criza alimentară din Ucraina.
Grădinile victoriei sunt o practică dezvoltată în timpul războaielor mondiale, în principal în Canada, SUA, Australia, Germania și Regatul Unit, pentru a face față lipsei de alimente. Ideea care a stat la baza programelor naționale consta în stimularea și susținerea populației de către guverne pentru a-și semăna, îngriji și recolta hrană folosind toate spațiile verzi disponibile. Practic, populația era încurajată să crească și să îngrijească grădini individuale pentru a se auto-alimenta.
Pe lângă sprijinirea indirectă a efortului de rezistență armată, Grădinile victoriei au avut, în timpul celor două războaie mondiale, și rolul de a îmbunătăți moralul cetățenilor. Grădinarii puteau contribui direct prin muncă și erau recompensați de recoltele lor, ferindu-se în același timp de foamete. Acest lucru a făcut din Grădinile victoriei o parte din viața de zi cu zi în timpul războaielor. Folosirea spațiilor verzi și a curților private pentru cultivarea de legume, pășunatul pe spații publice, creșterea găinilor în curți, campaniile de informare în școli, cultivarea plantelor medicinale sau emisiunile radio dedicate grădinăritului au fost câteva dintre acțiunile întreprinse în cadrul programelor naționale Grădinile victoriei. Unele dintre aceste grădini au rezistat mult după sfârșitul războaielor. Sutton Garden Suburb în Sutton, Londra a fost cultivată până în 1997. Fenway Victory Gardens din Back Bay Fens of Boston, Massachusetts (SUA), și Dowling Community Garden din Minneapolis, Minnesota (SUA) mai sunt cultivate și astăzi.

Experții estimează că Ucraina ar putea pierde până la 42% din culturi, 68% din roșii, 71% din vinete, precum și multe alte alimente din cauza războiului[i]. În 2022, comparat cu 2021, suprafața cultivată în Ucraina a scăzut cu aproape 3 milioane de hectare. Se estimează că aproximativ o treime din terenurile agricole din țară sunt indisponibile din cauza luptelor armate, ocupației, minării sau poluării cauzate de acțiunile de război[ii]. Grădinile victoriei din Ucraina încearcă să compenseze lipsa de hrană cauzată de război prin susținerea grădinăritului individual. Asociația organizează seminarii de informare despre practici de grădinărit, oferă semințe și alte lucruri necesare grădinăritului. În plus, munca în Grădinile victoriei este văzută ca un mijloc de integrare în comunitățile locale a persoanelor strămutate intern, deoarece munca manuală și rezultatele comune aduc oamenii mai aproape. Astfel, Grădinile victoriei contribuie la prevenirea foametei, și angajează ucrainienii în efortul de rezistență activă în fața invaziei armate. Campania ajută și la păstrarea legăturilor comunitare și la prevenirea demoralizării cetățenilor.
[i] https://birdinflight.com/world/20220520-yak-yizha-dopomagaye-krayinam-vigravati-u-vijnah.html.