În ultima săptămână a lunii iulie, partenerii din cadrul proiectului Erasmus+ WORA s-au reunit la Cluj-Napoca pentru a patra și ultima întâlnire transnațională din cadrul proiectului. Organizată și găzduită de Eco Ruralis, activitatea a reunit toți partenerii, fundația AgriNatura din Polonia, asociația Kislépték din Ungaria și AMA Centar din Serbia.
Activitățile au debutat cu o cină de bunvenit, odată cu sosirea partenerilor la Cluj-Napoca. A fost o bună ocazie continua discuțiile începute acum 2 luni, când a avut loc întâlnirea din Serbia. De asemenea, am făcut cunoștință cu participanții la această întâlnire.
Întâlnirea de proiect – care a avut loc pe 28 iulie – a fost deosebit de importantă, deoarece a fost ultima întâlnire în persoană pentru parteneri. Ca atare, a fost esențială pentru a evalua situația actuală din cadrul proiectului WORA. În același timp, am profitat de această ocazie pentru a clarifica sarcinile rămase și pentru a confirma distribuția acestora între parteneri. Diseminarea rezultatelor proiectului în ceea ce privește utilizarea IT&C de către femeile din zonele rurale a fost un subiect deosebit de important. Ne-a determinat să reflectăm asupra proiectului, precum și asupra unor posibile proiecte ulterioare bazate pe rezultatele noastre. Întâlnirea de proiect s-a încheiat cu acordul partenerii în ceea ce privește faza finală și de raportare.
După un prânz copios și o scurtă plimbare din centrul însorit al orașului până la biroul Eco Ruralis, ne-am concentrat în subiectul întâlnirii noastre. A doua parte a zilei a început cu o prezentare a istoriei, activității și poziționării politice a Eco Ruralis. A fost deosebit de relevant pentru organizatoare să sublinieze complexitatea și diversitatea condițiilor de viață ale țăranilor din România. Acesta este motivul pentru care este necesar ca Eco Ruralis să se implice în promovarea drepturilor țăranilor din țară și din regiune, în conformitate cu Declarația Națiunilor Unite privind drepturile țăranilor și ale altor persoanecare lucrează în mediul rural (28 septembrie 2018). Această situație este oglindită la nivelul UE și la nivel european, ceea ce face esențial să continuăm să avem aceste schimburi transnaționale care ne ajută să ne fundamentăm activitățile și să creăm rețele de cooperare dincolo de granițe și regiuni, găsind puncte comune atât în ceea ce privește provocările, cât și soluțiile. EcoRuralis a subliniat faptul că instrumentele IT&C sunt esențiale pentru a menține o bună comunicare cu membrii săi numeroși și distribuiți la nivel național. Acest lucru a devenit și mai evident în perioada 2020-2022, când au fost impuse restricții legate de pandemia Covid-19. Ca atare, în imposibilitatea de a se întâlni în persoană și locuind în sate și localități din cele patru colțuri ale țării, membrii Comitetului de coordonare, precum și ai grupurilor de lucru pe diferite teme, printre care dreptul la semințe și feminismul rural, au recurs la instrumente online (întâlniri Zoom) pentru a-și menține activitatea.
Stela Zămoiu, salvatoare de semințe și membră a comitetului de coordonare al EcoRuralis, a ținut o prezentare a campaniei anuale de distribuție de semințe a asociației. Intervenția ei s-a făcut prin Zoom, arătând astfel cum se utilizează tehnologiile informaționale. Stela a vorbit despre cum păstrează semințele, administrează una dintre casele de semințe EcoRuralis și participă la distribuția semințele primăvara, împreună cu familia sa. Campania anuală de distribuire a semințelor – un element de bază al activității EcoRuralis se desfășoară din 2013. Campania se bazează în mare măsură pe tehnologiile informaționale, deoarece catalogul, formularele de cerere de semințe și gestionarea generală se realizează online. Deși acest lucru prezintă unele limitări, în special în ceea ce privește accesul la internet, permite, de asemenea ca semințele să fie distribuite la nivel național și în număr semnificativ. Astfel, în 2021, de exemplu, au fost îndeplinite aproape 5000 de cereri, fiind distribuite 47 de specii și 124 de soiuri de semințe de plante. Participanții la întâlnire au purtat o discuție revelatoare despre legislația actuală privind reproducerea semințelor de plante țărănești/tradiționale în Europa și despre limitele acesteia.
Cea de-a doua prezentare s-a axat pe Cutia Țăranului, o inițiativă regională de agricultură susținută de comunitate (CSA), sprijinită de Eco Ruralis. Eniko Butyka, producătoare implicată în inițiativă și membră a comitetului de coordonare Eco Ruralis, a vorbit despre grădinărit ca moștenire de familie pentru „hoștezeni”. Hoștezenii erau o comunitate de locuitori din Cluj-Napoca care, până acum câțiva ani, obișnuiau să grădinărească în limitele orașului și să furnizeze localnicilor legume și alte produse alimentare. Pe măsură ce accesul lor la piețele țărănești tradiționale s-a restrâns, au fost nevoiți să găsească diferite modalități de a ajunge la clienți pentru a-și putea menține stilul de viață. Inițiativa Cutia Țăranului le-a oferit această oportunitate. Aceasta constă într-o platformă online care pune în legătură producătorii locali de alimente tradiționale cu consumatorii care doresc să se aboneze la livrări săptămânale. Participanții au împărtășit experiențe cu CSA (agricultură susținută de comunitate) în contextul lor particular, făcând schimb de bune practici și de cunoștințe despre acest tip de producție și distribuție.
Ziua s-a încheiat cu o cină informală în cadrul căreia am continuat discuțiile și schimburile de idei. A doua zi, partenerii au avut ocazia de a explora orașul Cluj-Napoca.
*Proiectul WORA: Femeile din mediul rural este finanțat prin programul Erasmus+ la Uniunii Europene. Toate punctele de vedere și rezultatele proiectului aparțin exclusiv partenerilor proiectului.