Proiectul „TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor) pentru femeile din mediul rural” (ICT for Women On Rural Areas) a luat naștere în urma unui parteneriat între patru ONG-uri: Fundația AgriNatura din Polonia, Kislépték din Ungaria, AMA Centar din Serbia și Eco Ruralis din România. Actualul ghid se adresează femeilor din mediul rural și își propune să contribuie la o mai bună înțelegere și utilizare a tehnologiilor digitale de către femei, în special, dar și de către populația rurală în general.
Obiectivul principal al acestui proiect a fost schimbul de bune practici între partenerii implicați în activități educaționale în zonele rurale. Grupul-țintă sunt femeile – locuitoare din zonele rurale, foarte adesea lipsite de competențe de bază în domeniul calculatoarelor și al internetului. Lipsa acestor competențe de bază în contextul actual duce la o excludere socială specifică (excluziune digitală).
Structurat în patru capitole, documentul final rezultat din proiectul WORA este un ghid (Vademecum) care cuprinde informații despre utilizarea de bază a calculatorului, a internetului și a rețelelor de socializare, securitatea datelor personale în mediul digital, precum și instrumente specifice în sprijinul dezvoltării comerțului electronic sau al accesului pe piață, agroturismului rural și schimbului de semințe, câteva sectoare în care sunt implicate femeile din mediul rural și în care viața lor poate fi îmbunătățită.
Rețelele de socializare sunt o tehnologie bazată pe internet și pe calculator care facilitează schimbul de informații prin crearea de rețele virtuale. Informații precum fotografii, videoclipuri, idei, gânduri, documente pot fi comunicate rapid de către un utilizator într-o comunitate, un grup sau către un public virtual mai mare, cu ajutorul unui computer, laptop sau smartphone și al unui browser web sau al unei aplicații. În vremurile actuale, când tehnologia este foarte prezentă în multe aspecte ale vieții noastre și ale societății, în general, rețelele de socializare pot avea beneficii și pot aduce oportunități dacă sunt folosite în mod adecvat și conștient.
Așadar, dacă doriți să cunoașteți persoane care împărtășesc aceleași interese și preocupări ca și dvs., să vă promovați pensiunea rurală, să găsiți consumatori în zona dvs. pentru a vinde legumele pe care le produceți și chiar să faceți schimb de semințe cu fermieri din alte regiuni, atunci rețelele de socializare pot fi o modalitate de a stimula toate acestea.
Pentru promovarea produselor, serviciilor și inițiativelor locale este recomandabilă folosirea unei pagini de Facebook, Instagram, TikTok, Youtube, etc.. O pagină este un cont public care poate fi folosit de personalități publice, de instituții, de companii mari sau mici, de organizații neguvernamentale, de proiecte etc. În acest fel, vă păstrați confidențialitatea pentru interacțiunile personale cu persoanele apropiate, putând în același timp să ajungeți la persoane necunoscute cărora le-ar putea plăcea activitatea dvs. și să vă cumpere produsele și serviciile.
- Postați în mod regulat. În acest fel, vă veți menține urmăritorii implicați și veți construi o interacțiune mai apropiată, mai de încredere și mai personală cu aceștia. Poate fi o fotografie, un videoclip, o poveste cu produsele dvs., stadiul activității dvs. în ziua respectivă, practicile dvs. conexe sau conținut relevant pentru activitatea dvs..
- Publicați aceeași postare pe mai multe rețele de socializare în același timp pentru a crește vizibilitatea activității dvs. (de ex. pe Facebook și Instagram).
- Folosiți conținut vizual, cum ar fi fotografii, videoclipuri și videoclipuri live, ilustrații, șamd., vă spune proverbul „o imagine face cât 1000 de cuvinte”!
- Însoțițiți fotografia/videoclipul cu descrieri creative, creați o voce umană și o poveste în spatele fotografiei/videoclipul. Multor oameni le place să spună povești, să cunoască mai bine și să aibă încredere în cei de la care cumpără un produs sau un serviciu.
- Încurajați-i pe cei care vă urmăresc să interacționeze postările dvs., adăugând o întrebare în postare (ex. Ce rețetă ai face cu aceste roșii?).
- Implicați-vă în conversații cu urmăritorii, răspundeți la eventualele lor întrebări și observații și construiți o relație cu ei.
- Găsiți grupuri care împărtășesc aceleași obiective și promovați-vă pagina, produsele și serviciile în acele grupuri. (ex. un grup dedicat producătorilor și artizanilor dintr-o anumită regiune, un grup de salvatori de semințe, un grup care promovează turismul rural etc.).
Securitatea datelor cu caracter personal este deosebit de importantă în cazul tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC). Obiceiurile neglijente pe internet i-au expus pe mulți oameni la înșelăciuni, furturi de identitate și vătămări fizice din partea unor persoane pe care le-au cunoscut online. Având în vedere că tot mai mulți utilizatori accesează internetul prin intermediul dispozitivelor mobile, aceste riscuri se schimbă și cresc rapid.
Iată cele mai importante 10 reguli de siguranță pe internet pe care trebuie să le urmați pentru a evita să aveți probleme pe internet și în afara acestuia:
- Păstrați informațiile personale la un nivel profesional și limitat. Nu e nevoie să publicați statutul relațiilor personale sau adresa de domiciliu. În schimb dați cât mai multe informații despre experiența dumneavoastră profesională, precum și despre modul în care oamenii pot lua legătura cu dumneavoastră.
- Mențineți setările de confidențialitate activate. Atât browserele web (exemple – Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Mazzila Firefox etc) prin care navigați pe internet, cât și sistemele de operare mobile ale telefoanelor voastre, au la dispoziție setări pentru a vă proteja confidențialitatea online. Asigurați-vă că ați activat aceste măsuri de protecție a confidențialității și păstrați-le activate. Altfel, telefonul sau calculatorul dumneavoastră poate fi oricând atăcat de viruși sau puteți avea și alte neplăceri.
- Practicați o navigare sigură. Infractorii cibernetici folosesc conținuturi indecente sau înduioșătoare ca momeală. Nu intrați pe orice pagină de internet, dacă aveți cea mai mică suspiciune că ar putea conține un virus. Nu deschideți e-mail-uri care vă promit bani sau alte beneficii din senin.
- Asigurați-vă că conexiunea la internet este sigură. Atunci când vă conectați la internet într-un loc public, unde rețeaua de internet este publică și neprotejată de parolă, folosiți internetul pentru strictul necesar, doar dacă este absolută nevoie.
- Aveți grijă ce descărcați. Nu descărcați aplicații care par suspecte sau care provin de pe un site în care nu aveți încredere.
- Alegeți parole puternice. Respectați indicațiile vizavi de complexitatea parolelor, nu le împărtășiți cu alte persoane, folosiți parole diferite pentru fiecare cont și schimbați-le la intervale regulate.
- Cumpărați numai de pe site-uri sigure de pe internet. Puteți identifica site-urile securizate căutând o adresă care începe cu https: (S-ul înseamnă securizat) și nu doar http:. Acestea pot fi marcate, de asemenea, cu o pictogramă (iconiță) cu lacăt lângă bara de adrese.
- Aveți grijă ce postați. Orice comentariu sau imagine pe care o postați online poate rămâne online pentru totdeauna, deoarece ștergerea originalului nu elimină copiile făcute de alte persoane. Nu puneți online nimic din ceea ce nu ați vrea să vadă copiii dvs. sau un potențial angajator/colaborator.
- Aveți grijă cu cine vă întâlniți online. Persoanele pe care le cunoașteți online nu sunt întotdeauna cine pretind a fi. Fiți la fel de precaută și de sensibilă în viața socială online ca și în viața socială în persoană.
- Păstrați programul antivirus actualizat.
Deși tehnologiile și comunicațiile digitale ajung în multe zone rurale, procesul este lent și încă inaccesibil în zonele sărace. În cazul femeilor, din cauza factorilor culturali și sociali, a constrângerilor de gen, de timp și de mobilitate, a resurselor financiare și a accesului mai redus la educație, problema accesului la tehnologie este și mai acută.
Partenerii proiectului au identificat în mod clar necesitatea de a educa acest grup social mai vulnerabil și dezavantajat pentru a reduce decalajul tot mai mare dintre cei mai educați și cei care nu au competențe TIC de bază. Durata proiectului a fost planificată pentru doi ani (extinsă la o perioadă de 3 ani datorită COVID), cu patru reuniuni internaționale, câte una în fiecare țară parteneră. Proiectul a inclus ateliere de lucru locale organizate de fiecare partener, pe teme legate de programe de educație TIC în domeniul utilizării calculatorului, internetului, mediilor sociale, securității web și resurselor de internet.