Agroecologie și construcții de case naturale

Construcții de case naturale și comunicare de la firul ierbii în rețelele de socializare – webinar de practice agroecologice cu Alex Jurj

Prima ediție din noua serie a webinariilor de practici ecologice organizate Eco Ruralis a avut loc miercuri, 19 octombrie, în format online. Invitatul a fost Alex Jurj, din satul Șardu, județul Cluj, care a dialogat cu Bogdan Suliman, membru al comitetului de coordonare al Eco Ruralis și persoanele participante. Alex este absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca și are o experiență de câțiva ani în permacultură și construcții naturale. El și-a construit propria casă din materiale naturale și are o gospodărie de 7 hectare, unde aplică permacultura pentru creșterea legumelor, culege si cultivå ciuperci și plante medicinale, crește animale și gestionează o pășune agroecologică. Înregistrarea integrală a webinarului poate fi urmărită aici sau ascultată aici:

.

1 Gospodăria lui Alex Jurj, poză de pe profilul lui de Facebook

Construcții naturale – o experiență bazată pe tradiții, un fenomen în continuă evoluție

Alex Jurj că lucrează cu materiale naturale care se regăsesc în proporție de peste 90% în construcțiile de la gospodăria lui, casa, pivnița, toaleta și celelalte. Locuind într-o zonă deluroasă din Transilvania, reușește să obțină majoritatea materialelor de pe propriul lui teren, care include o pădure, fiind bogat în straturi diferite de nisip și lut. Obținerea materialelor din surse locale și naturale reduce semnificativ costurile construcțiilor, ceea ce este un motiv în plus spre a ne orienta spre construcții naturale în contextul actual de criză economică. Alex a estimat investiția lui în bani necesară la construcția casei la 200-300 de euro, plus materialele pe care le-a obținut gratuit de pe terenul său, de la săteni sau reciclând. O altă investiție semnificativă a fost timpul și munca lui, construind casa din materiale naturale în principal singur, ocazional cu ajutor din partea prietenilor sau a voluntarilor. Videoclipul făcut de Alex care prezintă construcția casei din saci de pământ se poate viziona aici.

2 În timpul construcției casei din saci cu pământ, 2015. Fotografie de pe profilul de Facebook

În construcțiile naturale, materialele sunt uneori surprizător de ușor de procurat, dacă ne adaptăm construcțiile la regiunea în care locuim. Enumerăm câteva din materialele de bază cum sunt lemnul, în special esența tare (salcâmul), cobul (amestecul de lut, paie și nisip), lâna, cânepa-beton (cărămizi din cânepa, nisip și carbonatul de calciu), bălegarul de cal. Lâna este un excelent material pentru izolație, mai ales dacă e integrată în pereți peste plasă și izolată cu folie tip EPDM (de iaz, de exemplu) și tencuită cu lut.  Lâna netratată conține lanolină, astfel ea este un bun izolator termic și fonic, iar lanolina va ține la distanță atât șoarecii cât și moliile. Dacă este spălată sau tratată cu compuși chimici îți pierde proprietățile de a respinge musafirii nepoftiți. Se pot folosi în mod inovativ materiale reciclate. Se pot integra, de exemplu, în pereții caselor sticle reciclate sau materiale din sticlă,  pentru a oferi luminozitate în interior. Ca principiu, este important să lucrăm progresiv pe baza unui plan, să știm ce resurse avem la îndemână, iar primul pas să fie o construcție mică ce poate fi finalizată rapid. În acest fel dobândim experiență și satisfacție, iar apoi putem evolua spre construcții mai mari și durabile. Din perspectiva naturii și a sustenabilității, ce e mic este și frumos!

3 Interiorul casei principale, poză de pe profilul de Facebook al lui Alex Jurj

Încălzirea este un element foarte important la casă în general, și cu atât mai mult din perspectiva crizei energetice. Pentru a păstra căldura în construcțiile naturale este importantă o bună izolație, lutul fiind optim pentru înmagazinat căldură, cu atât mai mult dacă i se sporește suprafața prin construirea unui pat (vatră de lut/lejancă). Din experiența lui Alex, soba rachetă cu masă termică este cea mai eficace sursă de căldură, fiind de 10 ori mai eficientă decât o sobă convențională. De asemenea, compostul folosit ca sursa de încălzire, sau biogazul, sunt o alternativă excelentă la arderile de lemn sau combustibil fosili și pot fi folosite în combinație cu sobele. În acest videoclip Alex detaliază procesul de montare al sobei rachetă cu masă termică.

Este important de reamintit că practicile de construcții naturale au o istorie lungă în lume. În România există încă persoane care au experiență în construirea de case țărănești din materiale naturale. Noile tehnici de azi, care sunt în continuă evoluție, se folosesc de numeroase tehnici din trecut, cum sunt  folosirea  paiantei și a chirpichiului, a lutului, paielor și bălegarului de cal în construirea caselor tradiționale.

Metoda pe care o folosește Alex pentru întreținerea construcțiilor din materiale naturale este să tencuiască peste cob cu un amestec de nisip, cenușă, și var, sau cu ulei de in. Procedeul este unul rapid, iar uleiul de in oferă și un avantaj în consolidarea stratului de finisaj și nu se ia la contact. Inclusiv pe podeaua din cob cu inele de lemn se poate da cu ulei de in.

4 Interiorul casei cu soba rachetă, lejancă, uși și parbriz de mașină pe post de ferestre
4 Interiorul casei cu soba rachetă, lejancă, uși și parbriz de mașină pe post de ferestre

Importanța și rolul rețelelor de socializare – comunicare de la firul ierbii

Alex s-a orientat spre rețelele de socializare pentru a-și promova proiectul și a observat că tot mai mulți tineri sunt interesați de construcțiile naturale și alternativele sustenabile. Ei au deja unele noțiuni și află despre gospodăria sustenabilă a lui Alex tocmai căutând pe internet informații despre temele lor de interes. În plus, vitia în gospodăria sustenabilă le oferă oportunitatea să testeze în practică tehnici de construcție naturală și stilul de viață. În felul acesta Alex își asigură și forță de muncă adițională prin contribuțiile voluntarilor care îl vizitează. Fiind prezent pe rețelele de socializare, el reușește și să își suplimenteze venitul.

Telefonul cu acces la internet și calculatorul sunt instrumente care conectează oamenii, mai ales când începem astfel de proiecte. Documentarea lucrărilor noastre, fie că e vorba despre o filmare sau un material audio sau scris, ne ajută pe noi înșine să ne corectăm greșelile. Documentarea este utilă și pentru a transmite mai departe cunoștintele pe care le-am dobândit altor persoane interesate. Canalele de comuncare pe care Alex le folosește cel mai frecvent cu succes sunt TikTok, Youtube, Instagram și Facebook. În cuvintele lui Alex, „rețele de socializare sunt ca un topor – poți să le folosești și bine și rău”.

Folosirea materialelor naturale în construcții nu exclude folosirea de tehnologie modernă, fie ea mecanizată – ca unelte aparate electrice, excavatoare și altele, fie digitală – ca rețelele de socializare. Ambele ne pot ușura și eficientiza munca, mai ales când există o lipsă acută a forței de muncă în mediul rural. Ideea de bază ar fi recuperarea tehnicilor țărănești bazate pe materiale naturale și locale – deci ecologice, adaptate și/sau complementate de noi tehnici, și folosirea tuturor uneltelor moderne disponibile – inclusiv a celor informatice – pentru a ne dezvolta proiectele ce implică construcții durabile, prietenoase cu mediul și plăcute pentru locuit.

 

Îl puteți urmăriți pe Alex Jurj pe rețelele de socializare aici:

Instagram: https://www.instagram.com/jurjalex88/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008925281013

Youtube: https://www.youtube.com/c/AlexJurj

Tiktok: https://www.tiktok.com/@jurj.alex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *