Condiții pentru comerțul cu porci vii și carne de porc

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi! Ținând cont de existența Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul țării, Eco Ruralis a lua legătura cu Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVR) pentru a afla care sunt condițiile pentru comercializarea și transportarea porcilor în vigoare în acest moment.

Astfel, CMVR informează că, în conformitate cu legislația sanitar-veterinară, porcul viu poate fi transportat între localități (prin vânzare-cumpărare) doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții obligatorii:

    – vânzătorul deține cod de exploatație deci, implicit, animalul trebuie să fie identificat și înregistrat în baza națională de date;

    – cumpărătorul deține cod de exploatație;

    – mișcarea între cele două localități se face doar cu documente de mișcare și este înregistrată, automat, în baza națională de date.

Vânzarea porcilor vii este deci permisă doar după anunțarea medicului veterinar care are contract de prestări servicii cu exploatația de porcine, sau care a concesionat activitatea sanitară veterinară de pe raza localității unde se găsește gospodăria în care este crescut porcul respectiv. Proprietarul porcului care urmează a fi vândut are obligația să notifice medicul veterinar cu cel puțin 24 de ore înainte de data vânzării animalului, obținerea documentelor de mișcare de la medicul veterinar fiind obligatorie. Recomandăm ca proprietarii să țină cont de programul încărcat pe care medicul veterinar îl are în această perioadă și să ia în considerare și zilele oficial libere sau nelucrătoare!

În cazul în care o persoană cu domiciliul în altă localitate cumpără un porc și dorește să-l taie în gospodăria proprie, persoana respectivă are, de asemenea, obligația să anunțe veterinarul local, care trebuie să vine la fața locului și să examineze animalul înainte și după tăiere, astfel încât să nu existe nicio suspiciune în ceea ce privește starea de sănătate a porcului, respectiv medicul veterinar să fie sigur că nu are Pestă Porcină Africană (PPA) și să se preleveze probele pentru examenul trichineloscopic pentru depistarea trichinelozei.

Crescătorul unui porc, care deține cod de exploatație, are dreptul să-l taie în gospodăria proprie, pentru consum familial, însă carnea nu poate să părăsească gospodăria respectivă (deci nu se poate comercializa). Condiția de a consuma carnea doar după efectuarea examenului trichineloscopic rămâne valabilă și în acest caz.

În zonele cu restricții din cauza evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) mișcarea animalelor este însă interzisă și tăierea porcilor este, de asemenea, oprită. Se poate verifica situația pe județe pe portalul pus la dispoziție de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor:

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane – A.N.S.V.S.A. 

Atragem atenția că, datorită existenței de focare de PPA și a regulilor stricte privind comerțul, toate anunțurile de pe internet, privind vânzarea porcilor vii sau a cărnii de porc, sunt monitorizate de către instituțiile statului, abilitate în acest sens.

Atașăm răspunsul dat de A.N.S.V.S.A cu privire la comerțul cu porcii în perioada următoare, care conține informații similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *