Educație și Cercetare pe tema semințelor – planuri de viitor pentru Eco Ruralis

Ne bucurăm enorm de interesul fantastic pe care oameni din toată țara îl manifestă pentru semințele tradiționale țărănești! Felicităm toate inițiativele care au luat naștere în ultimii 10 ani, mulțumim Băncii de Gene de la Suceava care ne-a oferit sprijin atunci când și noi eram la început, felicităm Banca de Gene de la Buzău pentru că există și au făcut recent o campanie de distribuie de semințe de mare succes! Suntem în continuare alături de Grupul ‘Semințe cu Suflet’ care organizează Târguri gratuite de Semințe în toată țara, cu mare efort și generozitate. Vă invităm să participați și mai ales să îi susțineți (link și calendar târguri mai jos).

Semințele nu sunt o resursă oarecare, ele sunt baza hranei și agriculturii și identității culturale țărănești.

Mai bine de 10 ani, Eco Ruralis a distribuit către zeci de mii de țărani și grădinari – sute de mii de plicuri de semințe produse de membri ai asociației – soiuri locale de legume, plante aromatice, plante medicinale și flori – adaptate climei și culturii culinare din România. Mărturie stau cataloagele de semințe, care pe lângă prezentarea semințelor au oferit și informații practice, povești de suflet, rețete culinare, petiții și multe alte lucruri de interes pentru țărani și țărănci. Vă invităm să le răsfoiți în continuare (link mai jos).

Eco Ruralis nu organizează în 2025 o campanie de distribuție gratuită de semințe țărănești, către persoane individuale.

În anii care urmează, Eco Ruralis continuă munca pe semințe, cu aceeași dedicație. Prin proiecte de Educație și Cercetare, dorim să formăm producători de semințe tineri, care să continuie această grea muncă de producție de semințe și de nu, să o ducă la un alt nivel.

Prin cooperarea cu Asociația Mai Bine din Iași, pregătim anul acesta 2 sesiuni de formare pentru tineri membrii Eco Ruralis – grupuri de 10 tineri / sesiune, vârste cuprinse între 18-30 de ani – care vor avea loc în aprilie și septembrie. Programul de formare-educare va cuprinde teorie și practică agroecologică, precum și educație civică.

În septembrie vom demara un proiect de cercetare Horizon Europa, împreună cu parteneri din toată Europa, pe tema semințelor leguminoase. În anii care urmează sperăm să vă încântăm cu multe materiale educative rezultate ale cercetării pe soiuri de bob, fasole, năut și altele din aceasta specie atât de importantă pentru nutriția umană și animală dar și pentru rotația culturilor și îmbunătățirea calității solului.

În această dimineață reprezentanta Eco Ruralis, Ramona Duminicioiu, a fost la Radio Antena Satelor și a vorbit cu ascultătorii la emisiunea ‘Vrem să Știi’, despre planurile de viitor ale asociației, pe tema semințelor. Mulțumim doamnei Robina Cornaciu pentru invitație și susținere.

Campanii de distribuție semințe Eco Ruralis 2013 – 2024. Atenție, acestea nu sunt campanii active de distribuție. Nu puteți comanda semințe. Materialele publicate sunt pentru documentarea dumneavoastră. Link – ARHIVA

Semințe cu Suflet – CALENDAR evenimente februarie – martie – aprilie:

  • 22 februarie – Târg Semințe cu Suflet Ploiești – Școala H. M. Berthelot, str. Arinului. nr. 2
  • 1 martie – Târg Semințe cu Suflet Sibiu – Muzeul Astra, str. Bastionului, nr. 6A
  • 8 martie – Târg Semințe cu Suflet Pitești – Colegiul Ecologic „Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu”, intrarea Teilor, nr. 4, Cartier Teilor
  • 22 martie – Târg Semințe cu Suflet Zalău – Sala „Polorissum. ” a Centrului de Cultura și Arta al Județului Sălaj, Piața 1 Decembrie 1918, Nr. 12
  • 26 aprilie – Târg Semințe cu Suflet Galați – Piața Centrală.

!!! Poziția oficială Eco Ruralis, referitoare la problema fascismului și extremei dreapta, care au preluat și denaturat numeroase teme pe care lucrează asociația (ecologie, țărani, tradiții) – poate fi consultată aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *