Un nou sezon, o nouă șansă să învățăm mai multe despre principiile gradinii ecologice și cum să ne creștem singuri hrana sănătoasă. În special pentru începători, dar și pentru grădinari cu experiență medie sau care se află în tranziție de la agricultură intensivă sau convențională la agroecologie.
Vă invităm să vă înscrieți la un atelier pentru cei care caută motivație, inspirație, informații despre tehnici agroecologice, o comunitate cu valori asemănătoare cu respect pentru natură, care schimbă idei pentru grădina de la balcon, comunitară sau de la țară.
Vino alături de noi pentru a începe sezonul de gradinarit cu dreptul și la momentul oportun!
Când? Weekend-ul: 22 & 23 martie (7 ore/ zi, teorie + practica final deschis)
Unde? Buzău, Grădina ZoriZa
(denumire anterioară grădina socială Amurtel)
Adresa: DN10 126, Poienile, 127441, județul Buzău
https://maps.app.goo.gl/2YRzgvFEm6NmE3XQA
https://www.facebook.com/gradinazoriza
Ce este grădina agroecologica?
- Grădina agroecologica este un sistem de cultivare a plantelor care se bazează pe:
- Diversitate biologică: Cultivarea unei varietăți de plante pentru a sprijini un ecosistem sănătos, reducând astfel nevoia de pesticide și fertilizanți chimici.
- Cicluri naturale: Utilizarea ciclurilor naturale ale nutrienților și apei, cum ar fi compostarea și rotația culturilor, pentru a menține fertilitatea solului.
- Interacțiuni sinergice: Plantele sunt cultivate în moduri care să se sprijine reciproc, de exemplu, prin asocierea de culturi care pot respinge dăunătorii sau îmbunătăți creșterea reciprocă.
- Respectarea mediului: Practicile sunt adaptate pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului, inclusiv protejarea biodiversității locale și conservarea resurselor naturale.
- Durabilitate: Scopul este de a crea un sistem de grădinărit care să fie sustenabil pe termen lung, fără să epuizeze resursele solului sau să creeze dependență de inputuri externe.
- Grădinile agroecologice nu doar că produc alimente, dar contribuie și la conservarea mediului, la sănătatea comunităților și la reziliența față de schimbările climatice.
Ce include atelierul?
Atelierul include 2 zile pline de informații teoretice, pe care le vom pune în practică în spațiul grădinii ZoriZa.
Zilele vor fi împărțite în 3 ore de teorie și 3 ore de practică, cu o oră pauză (7 ore /zi).
Sâmbătă, 22 martie:
Sesiuni teoretice:
1. Gradina ecologică (principii generale)
2. Pregătirea grădinii pentru plantare/insamantare
Sesiuni practice și discuții libere:
3. Lucrări de primavara pentru pregătirea unui strat de legume
4. Insamantarea si plantarea straturilor
Duminică, 23 martie:
Sesiuni teoretice:
5. Înființarea culturilor
6. Semințe, răsaduri, întreținere, recoltare
Sesiune practice și discuții libere:
8. Insamantarea și pregatirea rasadurilor.
9. Plantarea corecta a arborilor și a plantelor perene.
Vom acoperi mai multe subiecte:
- principiile generale ale gradinaritului ecologic
- structurarea solului pentru însămânțare
- pregătirea și germina semințelor
- asocierea benefică intre plante
- atragerea faunei benefice
- întrebări & răspunsuri
Traineri:
- Camelia Ispas, absolventă a facultății de horticultură USAMV, își urmează dorința de studia îndeaproape viața plantelor si de a lucra in proiecte educaționale. A obținut Certificatul de Designer în permacultură în 2019 și de atunci lucrează la a aduce principiile permaculturii mai aproape de agricultura convențională. În prezent co creează un proiect de gospodarie regenerativă și permaculturala și urmează un master în legumicultura ecologică în cadrul USAMV București.
- Bogdan Suliman, grădinar pasionat certificat in permacultură, colecționar de semințe rare, membru în comitetul de coordonare al asociației Ecoruralis, inițiator a 2 grădini și al unui proiect de ecomunitate …vine sa ne ofere informații culese dintr-o experiență vastă de aplicare a principiilor de permacultura și agroecologie pe terenurile sale și cu o grădină de o diversitate impresionantă unde experimentează și inovează în continuare de peste 9 ani.
Detalii de organizare:
Taxă / persoană: 500 lei pentru 2 zile (sau 300 lei pentru 1 zi) și include:
– Organizare și conținut training
– 2 mese de prânz responsabile, cu o parte din legume din grădină, ceai, apă, gustări.
Link înscriere: https://forms.gle/uqyTPAZopDzC8PAeA
Ce să aduc?
Haine adecvate vremii, mănuși de lucru, cizme sau bocanci de lucru, recipient pentru apă, gustarea preferată, carnet de notițe, bucurie.
Cum ajung la grădina ZoriZa?
Pentru a ajunge la grădina Zoriza (Gradina sociala Amurtel, Poieni, jud. Buzău) se poate ajunge cu autobuz de la gara Filaret, București, tren de la Gara de Nord, sau oraș Buzău (coborâre la halta Gura Bâscei) sau cu mașina personală, pentru care putem intermedia comunicare pentru carsharing între participanții înscriși în formularul de mai sus.
Cazare în zonă:
– Casa Bucur Obor https://www.facebook.com/casabucuroborpanatau
– Valea Lupului https://www.valealupului.com/ro/
– Casa 4 anotimpuri https://www.booking.com/Share-MTHD1ip
– Pensiunea Dodo https://www.booking.com/Share-2EiGyV
Detalii: 0740231096, gabriela.iordan@gmail.com
–-
Cauza socială și non profit Grădina Zoriza:
Din 2010 până în 2023, grădina din satul Poieni, județul Buzău, administrată de Asociația de Ajutor AMURTEL, a produs mii de kilograme de legume în regim bio intensiv, contribuind la sănătatea celor 12 copii din centrul rezidențial Familia AMURTEL, dar și a clienților direcți.
Din 2024, cu ajutorul proiectului ȘCOALA DIN LIVADĂ și a comunității de grădinari pasionați de agricultură naturală, reușește să intre într-o nouă etapă, cea de creștere și producție a legumelor în sistem agroecologic. Grădina devine astfel un loc de co-creare a comunității voluntare pasionată pentru un stil de viață sănătos și responsabil față de natură.
Din 2025, pe lângă activitatea de bază de producere naturală a legumelor pentru copiii de la centrul Familia AMURTEL,, grădina găzduiește evenimente educaționale pentru comunitate: grădinărit, plantare, gătit, îngrijire, construire, învățare și relaxare.
Grădina Bio Amurtel primește un nou nume din partea comunității: Grădina ZoriZa.
Pentru mai multe informații despre activitățile și proiectele Asociației AMURTEL, vizitați site-ul: www.amurtel.ro și https://legume-eco.ro/ (în curs de relansare)