Întâlnirea Grupului de Lucru pentru Dreptul la Semințe 2015

Acest grup de lucru a fost creat in Iulie 2015, când dorința echipei Eco Ruralis de a realiza o rețea de păstrători de semințe a devenit realitate. Acest grup de lucru este compus exclusiv de membri ai asociației Eco Ruralis, și include grădinari, țărani, producători de semințe țărănești și susținători. Acești membrii sunt interesați de probleme practice și de aspecte politice legate de semințele țărănești. Grupul de lucru are următoarele activități:

1. Produce semințe pentru asociație, care sunt centralizate apoi la biroul asociației;
2. Îngrijește și dezvoltă grădina asociației de lângă Cluj Napoca, din zona Sopor;
3. Organizează și facilitează observații în câmp, ale varietăților produse pentru asociație;
4. Organizează crearea Catalogului anual de Semințe Tradiționale al asociației ;
5. Organizează, ambalează și etichetează semințele produse de asociație și de membrii săi;
6. Organizează distribuția anuală de semințe ;
7. Organizează și participă la schimburi de semințe sau orice tip de eveniment care are legătură cu tema semințelor, în România sau în alte țări ;
8. Planifică orice alte activități care au legătură cu producția asociației de semințe țărănești.

Comunicarea grupului de lucru se face online prin grupul de discuții, prin telefon sau prin întâlniri.

Prima întâlnire a grupului de lucru

Prima întâlnire a grupului de lucru a fost organizată pe 25-26 Iulie 2015 la Cluj-Napoca. Aproximativ 30 de membri s-au reunit pentru a discuta despre producția de semințe țărănești în cadrul asociației. Asociația a pregătit diverse discuții teoretice despre situația semințelor în legislația actuală, și discuții practice despre conservarea și multiplicarea acestor semințe țărănești.

Deasemenea asociația a pus la dispoziție o varietate de semințe produse de asociație în Cluj-Napoca, din care participanții acestui grup de lucru au putut alege pentru grădinile lor sau pentru a le multiplica pentru asociație. În ultima zi a fost organizată o vizită la grădina asociației, situată la marginea orașului Cluj Napoca, în zona Sopor. La sfârșitul întâlnirii, unii membri au promis că vor trimite semințe din propria lor producție, în timp ce alți participanți au decis că vor să fie mai implicați în multiplicarea semințelor pentru asociație anul viitor. Astfel rezultatul principal a acestei prime întâlniri a fost crearea unei rețele naționale de păstrători de semințe pentru asociația Eco Ruralis.

Fotografii de la eveniment AICI și AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *