Asociația Eco Ruralis, împreună cu parteneri naționali și internaționali, a organizat duminică 24 aprilie, evenimentul Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare publică țărănească. Prin acest eveniment, a fost lansat un proces la nivel național, care are ca scop crearea unei strategii țărănești pentru viitorul agriculturii și pentru îndeplinirea suveranității alimentare. Țărani și țărănci din județele Brăila, Ialomița, Satu Mare, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Neamț, Vâlcea, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Cluj și altele, s-au implicat în discuțiile deschise despre drepturi fundamentale ale țăranilor împărtășind soluții, experiențe proprii, probleme cu care se confruntă și opinii despre viitorul agriculturii.
Fotografii de la eveniment aici:
https://www.facebook.com/pg/ecoruralis/photos/?tab=album&album_id=1107377779309211
Evenimentul s-a bucurat de participarea partenerilor:
– Genevieve Savigny – de la Confederația Țărănească Via Campesina Europa
– Sylvia Kay – Transnational Institute
– Vlad Odobescu – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații CRJI
– Roxana Bucată – jurnalistă Think Outside the Box
– Aura Hazota și Marius Cobârzan – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești ASAT România
Programul conferinței a fost structurat pe 4 sesiuni:
a) Introducere despre Suveranitatea Alimentară – Importanța țăranilor și țărăncilor în societatea românească – Istoria mișcării țărănești din Europa;
b) Dreptul la pământ – cum ne afectează acapararea de terenuri agricole, pe plan social, economic și de mediu? Gravitatea fenomenului în România și Europa. Soluțiile țărănești pentru succesiunea fermelor.
c) Dreptul la semințe – semințele țărănești – o soluție pentru viitorul agriculturii și criza alimentară.
d) Dreptul la piață – despre problema lipsei accesului la piață al țăranilor: piețe țărănești, achiziții publice pentru sistemul alimentar public, lanțuri alimentare scurte. Exemple de bună practică: ASAT România și Cutia Țăranului.
Programul detaliat poate fi consultat aici.
Acest proces de consultări va culmina cu Forumul European Nyeleni pentru Suveranitate Alimentară, care va avea loc la Cluj Napoca, în perioada 26-30 octombrie 2016. Forumul European va reuni 1000 de participanți din peste 40 de țări din regiunea Pan-Europeană, precum și delegații de țărani din toate celelalte regiuni de pe glob. Acest eveniment internațional este o oportunitate imensă pentru coordonarea strategiilor țărănești naționale, într-o Strategie Europeană pentru Suveranitate Alimentară.
Eco Ruralis va continua consultările țărănești cu scopul creării unei strategii naționale pentru suveranitate alimentară. În următoarele luni, consultările vor continua după cum urmează:
– iunie – Cluj Napoca,
– iunie – Iași
– iulie – Timișoara,
– august – satul Sâncraiu, jud. Cluj,
– septembrie – satul Hosman – jud. Sibiu.
Suveranitatea alimentară este dreptul oamenilor la hrană sănătoasă și adecvată cultural, produsă prin metode ecologice și durabile, precum și dreptul acestora de a-și defini propriile sisteme agroalimentare. Pune în centrul sistemelor și politicilor agroalimentare pe cei care produc hrană, în locul cererilor pieței și corporațiilor. Oferă o strategie de rezistență și demontare a comerțului și regimului alimentar corporatist actual. Oferă soluții pentru sisteme agroalimentare, pastorale și piscicole, hotărâte de producători locali. Pune problema economiilor și piețelor locale/naționale ca prioritate și sprijină agricultura țărănească și familială, orientate spre producătorii agricoli, pescuit artizanal, pășunat pastoral, precum și producția și distribuția de hrană bazate pe durabilitate ecologică, socială și economică. Promovează transparența comerțului care să garanteze venituri juste tuturor oamenilor și drepturile consumatorilor de a controla produsele alimentare și nutriția. Asta asigură faptul că drepturile de folosire și gestionare a terenurilor agricole, apele, semințele, animalele și biodiversitatea sunt în mâinile celor care produc hrană. Suveranitatea alimentară presupune relații sociale fără opresiune și inegalitate între femei și bărbați, minorități, grupuri rasiale, clase sociale și generații.