Politicile funciare sunt esențiale pentru tranziția către agroecologie în Europa

Eco Ruralis, alături de Mișcarea Nyéléni Europa și Asia Centrală pentru Suveranitate Alimentară și de parteneriatul pentru Strategii Inovatoare referitoare la Pământ din care face parte, lansează astăzi raportul Rădăcinile Rezilienței: Politici funciare pentru o tranziție agroecologică în Europa”. Raportul arată că politicile funciare pot sprijini sau pune obstacole tranziției către agroecologie în Europa și reamintește că pământul reprezintă un element central în trecerea la sisteme alimentare și societăți mai sustenabile și echitabile.

Deși obiectivele și scopul propuse de Pactul Verde European, strategia De la Fermă la Furculiță și Politica Agricolă Comună sunt foarte ambițioase, politicile funciare – care dețin control asupra terenurilor, destinației lor, folosinței și duratei de folosință, precum și a beneficiarilor lor – vor fi esențiale în determinarea succesului per ansamblu al acestor inițiative.

După cum descrie raportul lansat, decidenții politici trebuie să integreze solicitările îndelungate ale țăranilor și ale organizațiilor societății civile referitoare la politicile funciare în vederea asigurării accesului la pământ pentru mici producători și țărani, garantării transparenței în privința tranzacțiilor funciare și abordării cauzelor sistemice ale acaparării terenurilor și concentrării acestora.

Actualele plăți de bază ale Politicii Agricole Comune corelate cu dimensiunea fermelor alimentează concentrarea terenurilor agricole și încurajează fermierii bogați să adopte o strategie prin care să beneficieze de toate câștigurile, ceea ce conduce la un exces dramatic în special în noile state membre din Europa Centrală și de Est. Aceste fonduri din cadrul PAC trebuie să fie redirecționate și să prioritizeze fermele mici și medii, tinerii țărani și nou-intrații în agricultură, prin intermediul plafonării și plăților redistributive. Organizarea comună a piețelor trebuie de asemena să fie consolidată astfel încât țăranii să fie mai puțin vulnerabili în fața pieței și a fluctuațiilor de preț și să poată câștiga venituri decente.

Un model bazat pe suveranitate alimentară, agricultură agroecologică și administrare a terenurilor trebuie să fie inclus în Pactul Verde European și în strategia De la Fermă la Furculiță. Acest lucru ar presupune:

  • îndepărtarea de negocierile Acordurilor de Liber Comerț, care vătămează producătorii de hrană sustenabili și mediul de pretutindeni în lume;

  • implementarea de instrumente și legislații la nivel european, precum un Observator European al Terenurilor, o Directivă europeană funciară și un grup la nivel înalt sau un dialog permanent întreținut cu societatea civilă în vederea analizării impactului politicilor referitoare la pământ și informării viitorilor decidenți politici.

Acești pași vor da tonul și vor încuraja statele membre să dezvolte politici funciare naționale și regionale care să faciliteze în mod democratic și transparent accesul la pământ pentru agroecologie.

Raportul “Rădăcinile rezilienței: Politici funciare pentru o tranziție agroecologică în Europa” poate fi citit integral în limba română AICI, limba engleză AICI, iar sumarul executiv în limba engleză AICI.

În vederea continuării și dezvoltării dezbaterii în jurul pământului în acest context, Mișcarea Nyeleni ECA și parteneriatul Strategii Inovatoare privitoare la Pământ vor organiza în 25 februarie, de la ora 15:00, o conferință online publică, cu invitați din partea societății civile și reprezentanți din partea instituțiilor publice.

Întregistrarea la eveniment se poate realiza aici: https://zoom.us/webinar/register/WN_7GjCWrUKQjSK1AH-wJdSnQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *