Micii fermieri și societatea civilă europeană cer reducerea chimicalelor în agricultură

BUCUREȘTI / BRUSSELS, 7 DECEMBRIE 2022 – ieri, 6 decembrie, a avut loc o conferință de presă la nivel european, organizată de asociații de mici fermieri, apicultori, cercetători și ONG-uri din mai multe țări europene, pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanței reducerii imediate a pesticidelor în UE. Printre organizatori s-au numărat Asociația Eco Ruralis, Federația Apicultorilor ROMAPIS, IFOAM Organics Europe, Inițiativa Cetățenească Europeană “Salvați Fermierii și Albinele” și Global 2000.

Comisia Europeană plănuiește reducerea la jumătate a pesticidelor prin noul Regulament SUR – pentru Folosirea Responsabilă a Chimicalelor, numite “Produse de Protecție a Plantelor” (Sustainable Use of Plant Protection Products). Însă această măsură poate fi subminată curând de statele membre UE, cu ocazia reuniunii Consiliului UE de sâmbătă 10 decembrie, urmată de Consiliul AgriFish în 11 – 12 Decembrie.

Această măsură concretă ar fi primul instrument cu caracter obligatoriu, care vine după două decade de încercări repetate de a reduce chimicalele toxice din agricultură, inclusiv Strategia de la fermă la Furculiță asumată de țările UE și dublată de două Inițiative Cetățenești Europene (Salvați Fermierii și Albinele și Interzicerea Glifosatului)

Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că anumite statele europene ar putea să submineze toate aceste eforturi și negocieri.

Procesele verbale clasificate de la o reuniune a miniștrilor din noiembrie, obținute de organizația Global 2000, arată că 17 din 26 de miniștri doresc evaluarea suplimentară a impactului asupra noului Regulament SUR, inclusiv Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta , Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Slovenia. Aceste țări au propus un plan de reevaluare a Regulamentului SUR, căruia i se opun în schimb state ca Germania, Franța, Spania, Croația, Cipru, Belgia și Suedia. Ne așteptăm ca acest plan să fie supus votului în 10 decembrie și va fi nevoie de o majoritate calificată pentru a câștiga votul.

O întârziere a adoptării finale a Regulamentului SUR ar putea fi prelungită până după următoarele alegeri europarlamentare, context în care SUR ar putea fi definitiv abandonat, confirm unor surse diplomatice de la Bruxelles. Comisia s-a oferit deja să reducă protecțiile pentru grupurile sociale sensibile și habitatele ecologice, pentru a face compromisuri în fața pretențiilor miniștrilor.

Așadar, organizatorii conferinței de presă de ieri, în special micii fermieri și apicultorii, cer României și tuturor statelor europene indecise, să finalizeze procedura de adoptare a Regulamentului SUR, fără a recurge la reevaluări și întârzieri nejustificate.

Ramona Duminicioiu de la asociația Eco Ruralis, reprezentând peste 17.000 de mici fermieri și țărani din România declară: „România este o țară a fermierilor mici, având peste 4 milioane de oameni activi în agricultură, cu peste 90% din fermieri care lucrează mai puțin de 5 hectare. Suntem siguri că cea mai strictă reglementare posibilă și reducerea drastică a tuturor inputurilor chimice din agricultură este binevenită pentru producătorii mici și mijlocii, deoarece contribuie la scăderea costurilor de producție, care este esențială în criza actuală. Asta ar contribui și la sănătatea mediului, a consumatorilor și a persoanelor care lucrează sau intră în contact direct cu aceste substanțe toxice. Suntem capabili să producem toate alimentele necesare și alimente chiar mai bune, fără costurile ridicate ale substanțelor chimice.”

Pentru apicultori și albine situația este clară. Avem nevoie de un mediu sănătos și de biodiversitate, pentru a ne putea continua existența. Albinele și alți polenizatori sunt extrem de utili pentru asigurarea productivității agriculturii în general. E momentul ca Ministerul Agriculturii să ne ia în considerare poziția și să susțină Regulamentul SUR. Chiar săptămâna trecută am transmis către MADR faptul că susținem restricționarea chimicalelor în România, în contextul unui OUG aflat în dezbatere la nivel național. Viitorul îl reprezintă agricultura agroecologică, nu pesticidele.” declară Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS.

Pentru mai multe detalii despre procesul de adoptare a Regulamentului SUR, consultați acest document de informare.

***

Despre organizatorii conferinței de presă:

Eco Ruralis este o asociație de fermieri mici și mijlocii, care activează la nivel național. Eco Ruralis reprezintă peste 17 000 de membri cu ferme care variază de la >1 ha până la 100 ha. www.ecoruralis.ro

ROMAPIS este o Federație a Asociațiilor de Apicultori, care activează la nivel național. ROMAPIS reprezintă 15 asociații, peste 2000 de membri și aproximativ 100 000 de stupi. www.romapis.org

Inițiativa Cetățenească Europeană “Salvați Fermierii și Albinele” este o alianță de peste 200 de organizații ale societății civile, asociații de fermieri și cercetători din întreaga Europă. www.savebeesandfarmers.eu

IFOAM Organics Europe este organizația umbrelă europeană pentru alimente și agricultură ecologică. Cu aproape 200 de membri în 34 de țări europene, activitatea sa acoperă întregul lanț alimentar ecologic și nu numai: de la fermieri și organizații de procesatori, comercianți cu amănuntul, certificatori, consultanți, comercianți și cercetători până la organisme de promovare a mediului și a consumatorilor. www.organicseurope.bio

GLOBAL 2000 este o organizație independentă de mediu din Austria și membră a Friends of the Earth, cea mai mare rețea internațională de organizații de mediu. www.global2000.at

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *