Târguri de semințe țărănești în 2022

Eco Ruralis salută și susține toate târgurile de semințe țărănești și ecologice. Ne bucură participarea membrilor noștri la astfel de evenimente și constituirea de cât mai multe grupuri de păstrători de semințe tradiționale și locale. Considerăm că semințele țărănești trebuie să circule liber, ele fiind un patrimoniu valoros atât din punct de vedere al biodiversității soiurilor, cât și al cunoștințelor și a muncii în comun pe care păstrarea și reproducerea de semințe le presupune!
Buzău 26 martie 2022
Buzău 26 martie 2022

Anul 2022 a fost unul bogat în evenimente pentru țăranii și micii producători de semințe. Cu denumiri precum „Piața Semințe cu suflet”, „Piața de semințe”, „Parada semințelor” sau „Festivalul tomatelor”, toate aceste târguri au în comun trocul sau dăruirea de semințe din producția proprie, familială – de cele mai multe ori fiind semințe tradiționale, țărănești și locale. Pe lângă schimbul de semințe, evenimentele sunt și un prilej de întâlnire pentru țăranii și micii producători de semințe. Astfel, ei au ocazia de a se cunoaște, de a face schimb de experiență vizavi de procedee de reproducere a semințelor, soiuri tradiționale și locale, precum și de a afla ce soluții există pentru provocările care pot apărea în această activitate. Mai mult decât atât, evenimentele de schimburi sau dăruire de semințe contribuie la păstrarea soiurilor tradiționale, și deci a biodiversității, precum și la constituirea și întărirea grupurilor și a rețelelor de reproducători și păstrători de semințe.

 

Brașov 9 aprilie 2022
Brașov 9 aprilie 2022

Asociația Eco Ruralis a fost reprezentată de Stela Zămoiu, din Dâmbroca, Buzău, la 10 astfel de evenimente de-a lungul anului. Astfel, pe 26 martie 2022 s-a desfășurat Piața de semințe organizată de Semințe cu suflet. La acest eveniment, doamna Stela Zămoiu a participat cu 200 de soiuri de semințe românești tradiționale „din bătrâni”. Cu această ocazie, dânsa a oferit și un scurt interviu pentru presă despre activitatea Eco Ruralis, care poate fi ascultat aici. Al doilea eveniment de schimb de semințe din județul Buzău a avut loc în comuna Breaza pe 17 septembrie. „Parada semințelor” a fost organizată de către Primăria comunei împreună cu grupurile Semințe Bune, Oameni Buni și Semințele Noastre – Chișinău. Ultima Piață de semințe la care a participat doamna Stela anul acesta în județul natal s-a desfășurat pe 3 decembrie în orașul Buzău, fiind organizat de Semințe cu suflet.

 

Brașov 20 august 2022
Brașov 20 august 2022

La Brașov au avut loc de asemenea două evenimente. Astfel, Piața de semințe s-a desfășurat pe 9 aprilie, iar Festivalul „Semințe cu suflet” pe 20 august, ambele evenimente fiind organizate de grupul Semințe cu suflet. La acest eveniment au participat păstători de semințe din județele Buzău, Hunedoara, Argeș, Prahova și Brașov. Ei au dăruit semințe din soiuri variate de legume, precum și de diverși pomi fructiferi.

 

 

Sibiu 6 august 2022
Sibiu 6 august 2022

Muzeul ASTRA din Sibiu  a găzduit în data de 6 august Festivalul tomatelor și al biodiversității, organizat de asemenea de Semințe cu suflet. Desfășurat în aer liber, festivalul s-a bucurat de participarea păstrătorilor de semințe din majoritatea județelor României, dar și din Ucraina și Republica Moldova. Pe lângă o mare varietate de soiuri de tomate, au mai fost dăruite semințe de legume și comercializate naturale (dulceţuri, siropuri, fructe şi sucuri naturale din fructe, pâine de casă) şi produse specifice maghiare.

 

București 15 oct 2022
București 15 oct 2022

Semințe cu suflet au mai organizat de asemenea piețe de semințe în orașele Suceava (24 septembrie), București (15 octombrie), Iași (22 octombrie) și Cluj-Napoca (5 noiembrie). Ghidați de principiul „Strânge, seamănă şi dă mai departe!“, membrii grupului organizator au reușit să aducă împreună păstrători de semințe din toate colțurile țării, Ucraina și Republica Moldova. Evenimentul de la Suceava a fost primul de acest fel din oraș, ceea ce atestă interesul crescut pentru schimburile de semințe tradiționale, țărănești și locale.

Cluj 5 noiembrie 2022
Cluj-Napoca 5 noiembrie 2022

Dorim tuturor membrilor Eco Ruralis și tuturor păstrătorilor și păstrătoarelor de semințe un 2023 cât mai roditor, cu vreme bună, putere de muncă și cât mai multe soiuri plantate și reproduse! Sperăm ca acest an să ne aducă tuturor recoltă bogată, pace și cât mai multe târguri de semințe țărănești!

Cluj-Napoca 5 noiembrie 2022
Cluj-Napoca 5 noiembrie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *